Jump to content

A rossz döntés előfeltételei

2020. 02. 02. 19:00

Mindig van választási lehetőségünk. Már csak azt a döntést kellene meghoznunk, amellyel a lehető legjobban járunk. Ez nem olyan egyszerű és egyértelmű nagyon sokszor.

Hányszor kerülünk abba a helyzetbe, hogy döntést kell hoznunk kisebb és nagyobb dolgokban. Természetesen mindig az irányít, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a helyzetből. Vannak, akiknek a döntéshozatal különösen nehézségeket okozhat még jelentéktelenebb ügyben is. A fontos, nagy volumenű esetekben még nehezebb meghozni a jó döntést, hiszen azon sok múlhat.

Még aki híresen jól hoz döntéseket, lehet olyan pont az életükben, amikor mélyebb átgondolást érdemel, mielőtt cselekvésbe lendülne az ember. Van, hogy órákon át törjük a fejünket a megoldáson, és akár éjszakáink nyugodt álma felett uralkodhat el az izgalom, a félelem attól, hogy döntést kell hoznunk.

Csak azután tudjuk meg, hogy jól vagy rosszul cselekedtünk, ha már megtörtént, túl vagyunk rajta.

Ismerhetünk olyan személyeket, akiknek életére jellemző lehet, hogy nem tudnak jó döntéseket hozni. Ez amúgy mindenkivel megeshet. Nem lehetünk mindig a helyzet magaslatán, így ha fáradtan, álmosan kell komoly döntést hoznunk, lehet, mellé nyúlunk. A stressz ugyan nem mindig negatív, kihozhat belőlünk olyan megbújt erőt és tudást, amit nem is feltételeztünk magunkban, de a túlzott stresszhelyzetben nem biztos, hogy bölcsen tudunk dönteni. Az agy és a test állandó görcsös készenléti állapota miatt elfáradhatunk akkorra, amikor szükség lenne a helyes cselekedetekre. A kialvatlanság és a stressz együtt járhat, így ezek mindegyike a rossz döntéshozatal felé terelhet minket.

A stressznek lehet építő és kedvező hatása, amikor fontos helyzetben olyan elemi ösztönök és erők segítenek a helyes útra. Ám ha akkor is feszültek vagyunk, amikor arra nincs semmi okunk, vagyis nem tudunk megszabadulni a stressztől, az kivesz belőlünk az erőt és a motivációt is aláássa.

A komoly döntések felelősséggel járnak, amelyek nyomasztó teherként telepednek ránk. A legjobb lenne, ha azonnal dönteni tudnánk és a lehető legjobban sülne el minden, csakhogy ez nem mindig sikerül. Aminek nagy a tétje, magunkat és másokat is óvni szeretnénk döntésünkkel, azon sokat töprenghetünk. Még az éjszakáinkat is nyugtalanná teheti. A kialvatlanság és a stressz kombinációja olyan belső feszültséget eredményez, amely csak megnehezíti a jó döntéshozást. Vagyis még a gondolkodásunk is megváltozik, és az agy döntésekért felelős területe lép működésbe. Már csak azt kell erősíteni, hogy a jó döntés felé tereljük gondolatainkat, mert így cselekedni is akként fogunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)