Jump to content

Kell ennyi információ?

2019. 08. 02. 19:00

Információk zúdulnak ránk nap, mint nap. Elég ehhez csak a televíziót bekapcsolni, rádiót hallgatni, interneten böngészni. Görgetjük az egeret, lapozzuk az újságot, kapcsolgatjuk a televízió távirányítóját keresve az érdekességeket.

Korszakunkra jellemző, hogy több felől gyűjthető információ arról, ami minket érdekel. Míg korábban a hozzáértők, a nálunk jártasabbak felkeresése és a könyvtárban való kutakodás jelentette a fő információ begyűjtésének lehetőségét, addig ma már sokkal több helyről érkezhet a segítség. Információhoz jutni nem nagy dolog, ám nem mindegy, hogy az így nyert ismeretek ténylegesen előre visznek-e vagy épp gátolnak. Az információk ugyan hasznosak akkor, ha valamiben kételkedünk és több ismeretet szeretnénk megtudni, de közel nem biztos, hogy minden igaz és minden úgy működik a valóságban, ahogy megtaláltuk, ahogy hallottuk. Erre a világra pedig ez különösen igaz.

Adott egy probléma, amit szeretnél megoldani, de nem tudod, hogyan kezdj bele. Mit teszel? Ha van tapasztalt személy a környezetedben, valószínűleg azonnal kérdezősködni kezdesz, tanácsot kérsz. Szeretünk biztosra menni, ezért még annak szavát is igyekszel alátámasztani, akiben megbízol, így valószínűleg még rá is „guglizol”, biztos, ami biztos. Pontosan úgy teszel, mint bárki más. Szeretnéd bebiztosítani lépéseidet.

A baj csak annyi a sokféle és sokfelől érkező információáradattal, hogy nem mindegyik hasznos, pontos. A gyakorlatban is megtapasztalhatjuk az begyűjtött adatok hasznosságát és olykor nagy árat kell ezért fizetnünk.

Kísérletek tömkelege foglalkozik az információk felhasználásának szokásairól. nem tűnik nehéznek eldönteni egy italról, hogy finom-e vagy sem. Ha azonban nem csak egy pohárnyi ital áll a rendelkezésünkre, hanem több pohárnyit ihatunk, akkor az ember általában él a többszöri próbálkozás lehetőségével. Ha nem választhat, ha csak egy pohárnyiból kell megítélni, hogy ízlik-e valami, akkor azonnal képes dönteni.

A tudósok többféle kísérletben keresték arra a választ, hogy az ember milyen könnyen dönt el kérdéses helyzeteket. A vizsgálatokból kiderült, hogy viszonylag gyorsan döntést tudunk hozni. Még a kérdéses pillanatokban is azonnal megszületik bennünk egy döntés, de az érzelmek, a logika olykor befolyásolja azt, ez okozza a kételyeket bennünk.

Abban a világban élünk, amikor a döntésképtelenség nemcsak az életünket nehezíti meg, de hátráltat is, így hozzászokunk ahhoz, hogy gyorsan kell meghozni azt, hogyan és miképp cselekszünk a jövőben. Azonban a mindenhonnan érkező információk csak kicsi részét használjuk fel döntéseink során. Ez azt is jelenti, hogy sokkal több és felesleges adattal tömjük agyunkat annak reményében, hogy végre dűlőre jussunk, miközben belül már rég megszületett a gondolat az általunk vélt helyes lépésről.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)