Jump to content

Dolgozz az egészségedért és a lelkedért tai chi-val

2015. 07. 28. 13:00

A világ pörög, pattog körülöttünk. A szűkebb és távolabbi környezetünkben felgyülemlett és magunkba szívott negatív energiákat és a stresszt igyekszünk leküzdeni vagy átformálni valami jóvá.

Egy taoista remete dolgozta ki a tai chi 13 formagyakorlatát még a XII. században. Chang Sanfeng fiatal korában jógázott, valamint elsajátította a kung fu harcművészet csínját-bínját is, de ahogy idősödött, nem kedvelte a kemény harcművészetet, ezért a kemény harci mozgásokat lelassította, és párhuzamosan alkalmazta a jóga, a meditáció és a légzés elemeit, ekkor született meg a Tai Chi.

A tai chi-nak öt nagy iskolája van, amelyek lépésekből állnak, és a sok lépés áll össze formagyakorlattá. Kínában a tai chi olyan napi rutin, mint a mosakodás, reggeli és más, a napirendünkhöz tartozó tevékenység. Úgy tekintenek rá, mint a lélek mosakodására, amelyet otthon, de akár a szabadban, munkahelyen is alkalmazni lehet. A kínai orvoslás szerint minden gondolatunk és érzésünk kihat az egészségünkre. A szomorúság a lépet rongálja, a düh a májat, a félelem rossz hatással van a veséinkre, míg nyugalmi lelkiállapotban a stressz által termelt hormonok szintje teljesen lecsökken. Éppen ezért, aki tenni kíván az egészségén kívül a lelkéért is kezdjen el tai chi-zni. Ez a mozgásforma lassú, forduló és nyújtó mozgásai miatt képes ellazítani a gerincet, az ízületeket. Mivel lazulnak a testben a feszültséggócok, így a stressz oldására is kiváló módszer. Helyreállítja a bennünk áramló energiák egyenletességét, vagyis a chit.

Nincs korhatárhoz szabva. Gyermekek, idősek, de még betegségben szenvedők is elkezdhetik a tai chi-t. Ez a lágy, kecses, hullámzó mozdulatokból álló gyakorlatsorozat ráadásul nagyon költséghatékony, ugyanis semmilyen különleges felszerelés nem szükséges hozzá. Csak mi magunk kellünk, a lelkünk, a testünk és az elménk.

Néhány perces csenddel vezetjük be a lassú mozdulatsorozatot. Ezalatt figyelünk légzésünkre, ellazulunk, amely segít ráhangolódni környezetünk történéseire, másokra. Az ellazult állapotban történő folyamatos, de lassú mozgás erősíti az állóképességet. Mindig a fej-törzs-medence vonalában marad a testsúly áthelyezése, minden mozdulatváltás, a test egyenes, a gerinc sosem csavarodik, hajlik. Éppen ezért kíméli és erősíti a gerincet és az ízületeket is és napi 15-20pec elég egészségünkért, lelki békénkért.