Jump to content

A jó zsír dicsérete

2015. 02. 04. 11:03

Testünk zsírszövetei régóta esküdt ellenségnek vannak kikiáltva, teljesen méltatlanul. Egy amerikai kutatásból ugyanis kiderül, nem minden zsír rossz, sőt.

Amerikai kutatók megállapították, hogy a bőr alatt található zsírsejtjeink igenis hasznunkra válnak, ezek segítenek ugyanis megvédeni szervezetünket a baktériumoktól és a fertőzésektől.

Richard Gallo, a San Diegoi orvosi egyetem professzora elárulta, hogy ezek a zsírsejtek antimikrobiális peptideket termelnek, amelyek a kórokozók elhárításában játszanak nagyon fontos szerepet.

Korábban azt hitték a kutatók, hogy ha megsérül a bőrszövet, akkor a fehérvérsejtek azok, amik megvédik a szervezetünket attól, hogy a hámsérülésen keresztül baktériumok támadják meg, akár vérmérgezést is okozva.

-Igen ám, de hosszú időre van szüksége ezeknek a vérsejteknek, hogy eljussanak a kritikus pontra. Addig is a zsírsejtek azok, amik ellátják a szervezet védelmi funkcióit. –magyarázza Gallo.

-Ezek a zsírsejtek antimikrobiális peptideket termelnek, amik támogatják az immunrendszert azáltal, hogy azonnal elpusztítják a támadó vírusokat, baktériumokat, gombás fertőzéseket és egyéb kórokozókat. Ha valakinek nincs elég antimikrobiális peptid a szervezetében, az sokkal könnyebben összeszed olyan betegségeket, mint például az ekcéma. De természetesen a túl sok zsírsejt sem jó, hiszen az többek között autoimmun betegségeket is okozhat.

És hogy mindebből mi számunkra a tanulság? Nem kell többé undorral szemlélnünk a bőrünk alatt meghúzódó zsírrétegeket, szálkás izmokról, zéró testzsírszázalékról álmodozva, hiszen most már tisztában vagyunk vele, egészségünknek elengedhetetlen szüksége van erre a védelmi rendszerre.

(Kép: gnet.org)