Jump to content

A fiatalodásért vásároljon magának kutyát!

2014. 08. 13. 11:20

Egy kutatás megállapította, hogy a kutyatulajdonosok tíz évvel is fiatalabbnak érezhetik magukat kortársaiknál, és e szerint is viselkednek. Nem csak aktívabbak, de szellemileg is frisebbek azoknál, akik nem tartanak otthon állatot.

 

-Régóta köztudott, hogy a kisállattartás elmulaszthatja a magányosság érzetét és a depresszió kialakulását idősebb emberek esetében is. Eddig azonban nem foglalkoztunk az állatoknak a tulajdonosok fizikai állapotára gyakorolt pozitív hatásaival. –nyilatkozta Dr Zhiqiang Feng a sajtónak.

-Az eredményeinkből azonban pontosan látszik, hogy a 65 évnél idősebbeknél merőben megnő a fizikai aktivitás, amennyiben van kutyájuk. Nagy általánosságban annyit el lehet mondani, hogy a kutyatulajdonosok 12%-kal aktívabbak másoknál.

Dr Feng 550 nyugdíjas fizikai és mentális állapotát vizsgálta meg a kisállattartás fényében. A résztvevő alanyok csuklójára olyan mérőműszert tettek, mely a mozgásukat figyelte egy héten keresztül, illetve a szellemi állapotukat is megvizsgálták egy kérdéssor segítségével.

Ebből kiderült, hogy a kutyás nyugdíjasok akár egy évtizedet is letagadhatnának, olyan frissnek mutatkoztak mind fizikailag, mint lelkileg. A kutyák rendszeres sétáltatása ugyanis még rossz idő esetén is elengedhetetlen, az ilyen alkalmak pedig kiváló lehetőséget biztosítottak arra, hogy más emberekkel is találkozzanak. A kutyák iránti felelősség és a velük való játszás is sokat javított a gazdik kedélyén.

-A kutyák és gazdáik között különleges kapcsolat alakul ki, sokan igaz barátaikként tekintettek az ebekre. Ezzel talán egyre öregedő társadalmunk egyik komoly problémájára is megoldás születhet. Sohasem késő elkezdeni a rendszeres mozgást.

(Kép: moneymagpie.com)