Jump to content

Hipnoszülés

2014. 07. 14. 12:43

A hipnózis régóta ismert pszichoterápiás módszer a tudatalatti erősítésére, ezért csak idő kérdése volt, hogy a szülésben mikor alkalmazzák. Azt beszélik, Katalin hercegnő is a HypnoBirting segítségével szülte meg tavaly első gyermekét.

Bár Magyarországon még igen kevés akkreditált oktató tart HypnoBirting tanfolyamokat, egyre több nőt érdekel, mi az a módszer, amellyel a félelem-feszültség-fájdalom szindróma nélkül képesek világra hozni gyermeküket. Dr. Grantly Dick-Read szülészorvos 1953-ban Szülés fájdalom nélkül című könyvében épp e hármas érzelmi háromszöget helyezte fókuszba, amikor a hipnoszülést megelőző módszeréről írt. A jelenleg 45 országban oktatott technikát mégis Marie Mongan hipnoterapeuta forradalmasította, aki szintén hiánytpótló könyvével (Szülés, ahol én irányítok), valamint tanfolyamaival indította el világhódító útjára az úgynevezett „örömszülést”.

Ez a legjobb kifejezés ugyanis arra, ami a hipnózisban világra jött gyermekek érkezését jellemzi. A szülést övező negatív érzelmek nélkül, az önhipnózist alkalmazva ugyanis a kismama képes irányítani a testében-lelkében zajló folyamatokat, azaz még a legmeghatározóbb dolgot, a fájdalmat is uralja. A tanfolyam több napból áll, köztük szünetek, hogy legyen idő begyakorolni a relaxációs, a légzési és a pozitív vizualizációs gyakorlatokat. Senki ne úgy képzelje mindezt, hogy mély kábulatban, vagy transzban lenne a szülő nő, csupán olyan meditatív állapotban, amelyből bármikor ki tud lépni. Tudatában van, mi zajlik körülötte, miközben ő gondolatban a benne zajló eseményekkel és a babával kommunikál.

Természetesen csodamódszerről szó sincs, ez sem mindenkinél válik be, bár a várandós kismamák különösen alkalmasak hipnózisra. Aki a jó felkészítés után önbizalommal belevág, olyan előnyeit élvezheti, mint a fent említett félelem-feszültség-fájdalom mentesség, a lerövidült vajúdási idő, a medencefenék és a gát sérülésének csökkenése, kizárása, az, hogy friss és energikus a szülés után. Érdekes megfigyelés, hogy a hipnózisban szült édesanyákat szinte soha nem érinti a gyermekágyi depresszió, és az így született babák többsége nem sírva jön a világra, hanem mosolyogva.

(fotó: cartersis.com)