Jump to content

Halláskárosult gyermekeink

2014. 07. 10. 12:06

A mai fiatalok hallása túlhasználódott, ezt bizonyítja az is, hogy két óra alatt annyi hangot hallanak okostelefonjaikon, iPodjaikon keresztül, mintha másfél évig beszélgetnének valakivel. Lassú, de garantált út az elsüketüléshez.

Fül-orr-gégészek és audiológusok kongatják a vészharangot, mert a mai fiatalok közül egyre többen szenvednek szerzett halláscsökkenéstől. Azaz tökéletes hallással született gyerekek már tizenévesen olyan halláskárosuláson mennek át a túl hangosan használt zenelejátszóktól, amely visszafordíthatatlan folyamatot eredményez.

Halláskárosodás nélkül nyolcvan decibeles zajterhelés nyolc órán keresztül érheti fülünket. A kétszeres hangerő, feleennyi időt tesz lehetővé. Mivel a hangerő decibelben mért mértéke logaritmikus skálát alkot, a kétszeres hangerő nyolcvanhárom decibel körüli hangot jelent. Így tovább számolva száz decibel erősítéssel már csak néhány perc megengedett. Ha pedig valaki olyan hangosan hallgatja fülhallgatón keresztül a zenét, hogy azt más is hallja, legalább száz decibeles, vagy még erősebb hangerőt használ. Az Európai Unió ezért javasolta a gyártó cégeknek, hogy 85 decibelen maximalizálják a hangerőt. Az Unió kutatói szerint 2,5-10 millió európait fenyeget az újkori süketség kialakulása, ha a veszélyes, - 85 decibelnél nagyobb – hangerővel használják zenelejátszóikat, de szerintük ez akkor következik be, ha legalább öt éven át napi egy óránál hosszabb ideig hallgatják ennél hangosabban.

Ám a helyzet így is aggasztó, egyre több fiatal jelentkezik ugyanis halláscsökkenéssel, fülcsengéses és fülzúgásos panaszokkal. Különösen azóta, mióta megjelentek az úgynevezett hallójárati fülhallgatók, amelyek használatával a zenehallgató egyetlen egy hangot sem veszít el, ugyanakkor minden kinti zajt kizár. A hangos zene a hangérzékelés receptorszervében, a csigában okoz károsodást. A hirtelen kialakult halláskárosodás, fülzúgás esetén az elváltozások még orvosolhatóak, mert gyógyszeres kezelésre van lehetőség! A tartós zajhatás viszont, - ami a fiatalokra jellemző, - visszafordíthatatlan károsodást okoz. A csigában működő szőrsejtek elpusztulása esetén regenerációra nincs lehetőség, ezek a sejtek nem tudnak újraképződni. Szóval nem babra megy a játék, fontos, hogy a tinédzsereknek újra és újra elmagyarázzuk a fülhallgók helyes használatát!

(fotó: shutterstock.com)