Jump to content

Az allergiások rémálma, az anafilaxia

2014. 05. 14. 17:56

Idén szokatlanul korán kezdődött az allergiaszezon, ami népbetegség lévén sokaknak okoz kisebb-nagyobb gondot. Az eldugult orrokon és megnövekedett zsebkendőfogyasztáson túl azonban nem mindenki számára ilyen „veszélytelen” az allergia. Egyre több felnőtt és gyermek szenved ugyanis olyan súlyos allergiában, hogy az allergénnel (pl. rovarcsípés) való találkozás az ő esetükben akár halálos végkimenetelű anafilaxiás sokkhoz is vezethet. Ezért fontos, hogy az ilyen helyzetekre időben felkészüljünk.

 

Arra vonatkozóan, hogy milyen gyakorisággal fordulnak elő anafilaxiás esetek, sajnos csak becslések léteznek, ugyanis meglehetősen szegényesen dokumentáltak az előfordulások. Az ezzel foglalkozó szervezetek 100 ezer főre 50 esetet becsülnek évente, tehát a probléma hazai viszonylatban is több ezer embert érinthet.

Jellemző azonban, hogy az emberek csak a legsúlyosabb, a média érdeklődését is kiváltó esetek után kezdenek el komolyan foglalkozni a témával. A múlt hónapban például egy kocsordi labdarúgó mérkőzést volt kénytelen lefújni a bíró, mivel a pályát elözönlötték a méhek. A támadás miatt két focistát a helyi orvosi ügyeletnek kellett ellátnia. Nem volt ilyen szerencsés tavaly egy budapesti parkfenntartó cég dolgozója, aki a mentőben halt bele egy darázscsípésbe. Pedig az élete megmenthető lett volna, ha felkészült volna a helyzetre és tart magánál adrenalint, amit azonnal be is adhattak volna neki. 

Az anafilaxiás sokk tragikus kegyetlenséggel képes elragadni szeretteinket, mivel minden esetben rendkívül gyorsan, szinte teljesen váratlanul zajlik le az allergiás reakció. Az arra érzékenyek számára elég egyetlen szem mogyoró vagy egy darázscsípés, és máris életveszélyes helyzetbe kerülhetnek. A tragédia ilyen esetben kizárólag adrenalin beadásával kerülhető el, melyet önbelövő toll (autoinjektor) segítségével a comb külső részébe kell injekciózni (akár a ruházaton át!).

Az adrenalin (másnéven epinefrin) pár perc alatt megszünteti a száj és torok duzzanatát, a fulladásérzést és a vérnyomásesést. Segítségével elhárítható az azonnali életveszély és elegendő időt nyerhetünk a mentők kiérkezéséig.

A probléma külföldön már átlépte a politikai mozgalmak ingerküszöbét is. Új-Zélandon az interneten, a Facebookon kampányolnak a gyermekeiket féltő szülők az adrenalin autoinjektorokért. Az USA-ban pedig Barack Obama már tavaly novemberben aláírta az „EpiPen törvényt”, amely minden amerikai iskolában kötelezővé teszi az adrenalin autoinjektor (EpiPen/EpiPen Junior) készleten tartását, hogy vészhelyzet esetén azonnali segítséget nyújthassanak.

A hazai viszonyok ismeretében azt tanácsoljuk azoknak, akiknek már korábban volt anafilaxiás reakciójuk, vagy ismerten allergiásak rovarcsípéssel, latex-szel (gumi) bizonyos ételekkel (pl. földimogyoró) vagy gyógyszerekkel szemben, hogy mindenképp tartsanak maguknál adrenalin autoinjektort (önbelövő tollat) hogy szükség esetén megmenthessék a saját vagy akár a szeretteik életét. A gyógyszer receptköteles, de akár a háziorvos is felírhatja.