Jump to content

Japán étrend a hosszú, tartalmas életért

2014. 04. 30. 11:01

Ha hosszú, egészséges életre vágyik, a legjobban teszi, ha a japán nők életviteléről vesz példát, állítják neves tudósok. A nyers hallal és zöld teával gazdag étrend évekkel megnövelheti várható élettartamát!

Egy egészen friss kutatás megállapította, hogy az ázsiai nők, mivel gazdagon táplálkoznak nyers halakkal és temérdek zöldteát is fogyasztanak, jóval tovább élnek más országok lakóinál. Egy japán nő várható élettartama 86,4 év, míg a magyaroké csak 79,2. A mi kilátásaink is derűsebbek lehetnének, ha követnénk a japán nők étkezési szokásait.

A japán étrend gazdag zöldségekben és szójában, ráadásul az emberek mintegy 25%-kal kevesebb kalóriát is fogyasztanak, mint európai társaik. Emellett hetente körülbelül háromszor fogyasztanak halat.

Nem csak a táplálék mennyisége és minősége jótékony hatású, de valószínűleg az étkezés módja is. Egyes feltételezések szerint a pálcikával való evés némiképp lelassítja az étkezést, így az testünk időben tudja jelezni, ha már jóllakott, és így nem habzsoljuk tele magunkat gyorsan magunkba lapátolva az ételt.

A zöld tea jótékony hatásáról már számtalan tanulmány és cikk született, ám egy új kutatás szerint nem csak a testnek, de a szellemnek is előnyére válik a tea fogyasztása, mivel egyes alkotóelemei segítenek megőrizni a memória frissességét. Az egészséges nedű rendszeres fogyasztásával az időskori elbutulás kockázata is csökkenthető.

(Kép: pbs.org)