Jump to content

Ma kezdődik a böjti időszak

2014. 03. 05. 10:14

Hamvazó szerdával kezdődik, nagypéntekkel ér véget a nagyböjt a katolikus egyház tanítása szerint. Illeszd be saját életedbe a böjtöt, ahogyan Te szeretnéd, ahogyan Te élsz.

A böjt testi, lelki, szellemi - lemondással járó - megtisztulást jelent. Minden vallásnak megvan a maga böjtje, a hozzá kapcsolódó szokásrendszerrel. Nálunk a keresztény közösségeknél a húsvét előtt 40 nappal, hamvazószerdán kezdődik, nagypéntekkel zárul a bűnbánati időszak, e 2 nap mellett a böjt péntekjein jellemző a háromszori étkezés mellett a hústól való tartózkodás, egyszeri jóllakás. Ez az időszak a Húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére való felkészülés, a hitben való elmélyülés ideje.

Mindenkire ráfér a maga elhatározása melletti böjtölés. Lemondás és önfegyelem áll a középpontban. Áldozatnak tekinthető-e, hogy a saját böjtöm végére vélhetően jobbá válok? Mit veszítek, ha félrerakom bizonyos szokásaimat, fogyasztásaimat egy időre?

A vallási gyakorlaton alapuló böjt részeként mellőzhető a húsfogyasztás akár a teljes időszakra. Felértékelődnek egyéb élelmiszereink, a bővülő friss zöldség, gyümölcs kínálat segít nekünk ebben. Fogyasszunk egyszerűen elkészíthető krémleveseket, salátákat.

Miért ne mondhatnánk le a tévézéssel egybekötött nasizásról? Tegyük félre erre a pár hétre a csoki és keksz készletünket, vásárláskor kerüljük az édességes pultokat.

Sőt, mellőzzük magát a tévézést! Bizton állítom semmiről nem maradunk le, ha a távirányító nyomogatása helyett másra fordítjuk az időt. Netán egy esti sétára a friss levegőn.

Úgy érzed jobbára szokásból iszol minden nap 3-4 kávét? Legyen a Te böjtöd a teázásra való áttérés.

Elárasztanak a tárgyak? Nélkülözz néhányat! Akár örökre is elrakhatod.

Dönts és kezdd el ma a böjtöt! Észre sem fogod venni, s a harmadik naptól megy minden, mint a karikacsapás. Hiszen nem kell más hozzá, csak egy kis lemondás és önfegyelem.

 

(fotó: myhealthyeatinghabits.com)