Jump to content

Ha hív a természet

2021. 06. 29. 19:00

Kötelességed a természet érdekeit is figyelni, ha úgy döntesz, hogy a természetjárást, a túrázást, a piknikezést választod.

A természetjárásnak, a kirándulásnak az a lényege, hogy visszatalálj a környezethez, visszanyerd az energiádat, gyönyörködj abban, amit a környezet adni tud. A természet ráadásul ideális terepet ad a mozgásra, a szórakozásra, a pihenésre. Mindezt azonban úgy kell megtenni, hogy te magad is jól szórakozz, de a természetet se károsítsd.

 

Amit a természet ad:

  • a mozgás lehetősége,
  • friss levegő,
  • a növények és az állatok közelsége jó hatással van a lélekre,
  • túrázás során megismerheted a környezetedet, vagy az új helyet, amelyet még eddig nem láttál,
  • a természetjárás kiváló csapatépítő mozgás, szórakozás,
  • a tájékozódás fejlesztése.

 

Amit ne vegyünk el a természettől:

Mindenképp szükséges valamilyen kényelmes ülőhely, sőt, akár fekvőhely, amelyet egy pléd, polifoam is biztosíthat, ugyanakkor ha olyan helyre mész, ahol kiépített, kirándulókat csalogató padok és asztalok vannak, akkor még ez is megoldott.

Az sem mindegy, hogy a kiszemelt helyet mivel közelítjük meg. A legbarátságosabb megoldás a gyalogos vagy kerékpáros túra, amely nagyon környezetkímélő módja a közlekedésnek, de nem minden közelíthető meg így. Ha járművel közelíted meg a kiszemelt helyet, törekedj arra, hogy minél többet közlekedj gyalog, vagy két keréken.

A testmozgás energiaégetéssel jár, és a jó levegőn amúgy is hamarabb megéhezünk, ezért teljesen egyértelmű, ha csomagolsz élelmet, folyadékot magadnak. Mindezt úgy tett meg, hogy a keletkezett szemetet ne hagyd a környezetedben magad után. A kihelyezett hulladéktárolók megoldást jelentenek, de ha nem találsz, akkor, ahogy vitted a csomagolást, úgy haza is hozhatod.

Nagyobb társaság esetén fokozottan figyelni szükséges arra, hogy ne hagyjunk magunk után szemetet. Ne a virágok és a természetből csent ereklyék begyűjtése jelentse a túrázás, a természetjárás lényegét. Hagyj meg mindent abban az állapotában, ahogy volt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)