Jump to content

Feléledhet hamvaiból

2019. 10. 10. 19:00

A nyaralási szezonnak ugyan vége, de sokan ilyenkor is útra kerekednek, hogy egzotikus és szép tájakat keressenek fel. Az út akár Máltára is vezethet.

Málta kedvelt és keresett turistahely. A Földközi-tenger középső részén elhelyezkedő szigetek alkotják Máltát, amely az Európai Unió tagállama, a legkisebb. A szigetcsoport csak három szigete lakott, azaz Málta, Gozo és Comino.

A máltai Dwejra szigete természetes szépségével, látnivalóival sok turistát magához vonzott. A látnivalók közül is a legnépszerűbb az Azúrablakként elnevezett kőhíd volt. A közel száz méter magas sziklafal valóban hídként emelkedett ki a Földközi-tengerből, a negyven méter széles híd pedig élményt és gyönyörű kilátást adott az oda ellátogatóknak. A természeti erők formálták a sziklát híd alakúvá, és nevét onnan kapta, hogy a tenger körülötte azúrkék volt.

A múlt idő jogos, hiszen a természetes képződmény 2017-ben leomlott.

Szerencsésnek mondhatja magát az, aki még lépdelt az Azúr ablak szikláin és teljes valóságában láthatta. Sokakat megrázott az a hír, hogy egy látványossággal kevesebb lett a világ. Van, aki számára már ez a bakancslistás pont sosem valósulhat meg.

Akinek szerencséje volt közelről, a maga valós pompájában látni ezt a hihetetlen csodát, annak talán az okozott még nagyobb élményt, ha a hullámok egészen magasra csaptak az Azúr ablak környékén. A természet ereje formálta a kőhidat, de az is semmisítette meg. Eltűnése előtt már életveszélyessé nyilvánították, vagyis bármikor várható volt a teljes összeomlás.

A máltaiak azonban nem nyugszanak bele, hogy megszűnt létezni egyik természeti kincsük. Habár számos látnivaló és gyönyörűség létezik Máltán, kétség kívül az egyik ikonikus képződményüket veszítették el. Azon gondolkodnak mérnökök és építészek, hogyan lehetne újra alkotni. Sosem kap már a világ ugyanolyan szépséget, mint ami megsemmisült, és a táj sem lesz pont olyan, mint az Azúr ablakkal együtt, de újból csalogatóvá válna a turisták számára a helyet. Acélból tervezik kialakítani az Azúr ablak leomlott részét, így egy csillogó, tengerből kiemelkedő, a figyelmet magára terelő alkotással segíthetnék azt, hogy az egykor délcegen ívelő képződmény ne vesszen a feledésbe.

Már a neve is megvan az Azúr ablakot helyettesítő épületnek. Málta szíve nevet kapná. Tetejét ugyanúgy lehetne használni, mint egykor az Azúr ablakot használták, belsejében pedig múzeum és kilátó is működne.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=KVuJ18oWOyY)