Jump to content

Múzeumok, amelyekről talán nem is tudtál – 1. rész

2019. 08. 19. 19:00

Mire emlékszel gyermekkorod osztálykirándulásaiból? A sok élmény, az utazás mellett kötelező eleme volt egy-egy ilyen közös túrázásnak a múzeumlátogatás. Talán nem épp a legkedveltebb úti célunk volt akkor, de a következő múzeumok talán többek érdeklődését felkorbácsolhatja.

Felnőttként már máshogy tekintünk a múzeumokra, és amit gyermekkorunkban leginkább szerettünk volna elkerülni, oda most vágyódást érzünk. Egy új város, ország, terület felfedezését nemcsak a természeti értékek látványa adja, hanem annak kultúrája, szokásai, különlegességei is. A múzeumok márpedig olyan gyűjtőhelyek, ahonnan szellemi többlettel távozhatunk.

Nem kell az országot sem elhagyni olyan különleges múzeumért, amely talán nem a megszokott élményt nyújtja. Bármilyen téma köré lehet kulturális intézményt létesíteni, ami pedig eleve adott, azt kár lenne nem kihasználni. Így történt a Budai vár alatt meghúzódódó sziklakórházat. A kétezer négyzetméternél is nagyobb területű kórház atombunkerként is funkcionált, nem csoda, hogy használták a második világháborúban és az 1956-os forradalomban is. A kórház történetét bemutató Sziklakórház Atombunker Múzeum 2008-ban nyitotta meg a látogatók előtt kapuit, ahol viaszfigurákkal illusztrálják milyen volt az élet a föld alatt.

Ugyancsak hazai az az intézmény, amely sok diákcsoportot is vonz a fővárosba, ugyanis Budapesten található a Láthatatlan Kiállítás. Talán már többen jártak ebben a létesítményben és szembesülhettek azzal, hogy milyen nehezen tudunk tájékozódni, ha a legfontosabb érzékszervünket, a látásunkat nem kamatoztathatjuk. Látássérült kísérők vezetnek végig a túránkon, amely talán eddig sosem tapasztalt élményekkel gazdagodhatunk.

Életünk során több szakításon is túl lehetünk. Egyiken könnyebben jutunk keresztül, a másik sokkal jobban megvisel. A legtöbben megtapasztaljuk a szerelemnek ezt a végformáját, de hogy ebből múzeumot hozzanak létre, csak keveseknek jut eszébe. Zágrábban ez mégis megtörtént. A Szakítások Múzeuma ugyanis olyan tárgyakat sorakoztat fel, amelyek bármelyik otthonban fellelhetők. Különlegességüket az adja, hogy egy-egy szakításhoz szorosan fűződnek, és azt egy leírás részletezi, hogy miként.

Nehéz olyanra gondolni, amely a jövőbe tart, így az emberiség jövője is ilyen. Mégis e téma köré hoztak létre egy múzeumot Rio de Janeiro-ban. A brazil Holnap Múzeuma, mint építmény is csodálatos, hiszen a Guanabara-öböl partjainál álló üveg és fehér acél kombinációjából, a vízből kiemelkedő hatalmas épület egy bálna csontvázára emlékeztet. Nem véletlenül, hiszen a Holnap Múzeuma a jövőbe tekintő, a klímaváltozással foglalkozó kulturális intézmény.

Visszarepülve Magyarországra, vegyük utunkat a budapesti Boszorkánymúzeum irányába. Ki tudja, talán ezután seprűn tudunk utazni? A Boszorkánymúzeum megpróbál útmutatást adni arról, hogy miért féltek annyira a boszorkányoktól. Az interaktív múzeumban csupa boszorkányos ismeretekkel bővülhet tudásunk és ismeretünk.

A következő részben visszatérünk hasonlóan érdekes múzeumokkal, amelyekről talán még sosem hallottál.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)