Jump to content

Utazási betegség, a nyaralás megrontója

2018. 07. 23. 19:00

Készülhetünk már hetek óta a nyaralásra, már minden összepakolva, útra készen áll, hogy végre elindulhassunk kikapcsolódni, de az út nem mindenki számára jelenti a táj szépségében való gyönyörködést, az álmodozást.

A nyári időszakban szeretünk minél több lehetőséget kihasználni a kirándulásra, kikapcsolódásra. Akinek lehetősége van, az személyautóval indul nyaralni is, mert könnyebb így a helyváltoztatás, ám ami egyeseknek izgalom és jó érzés, mások megszenvedhetik az utat. Van, aki számára jelentkezik az úgynevezett utazási betegség, amely hányingerrel, hányással, rossz közérzettel jár. Ha már az odautazáskor is az utazási betegséggel szembesül valaki, az rányomhatja a bélyegét a kirándulásra. Az utazáskor jelentkező rosszullétet az okozza, hogy az agy egyensúlyi szervébe eljutó információ nem egyezik azzal, amit a más érzékszervek észlelnek. Egy helyben ülünk az autóban, vagyis mi magunk nem mozgunk, szemeinkkel látjuk, hogy zárt térben vagyunk, de az alattunk lévő jármű mozgását érzékeli az agyunk egyensúlyi szerve. Ezt a diszharmóniát az agy úgy értékeli, hogy baj van, ezért jelentkeznek az utazási betegség tipikus tünetei, mint az izzadás, szédülés, hányinger, hányás.

Amikor ismert, hogy hosszú autóútra készülünk, akkor érdemes kipihenni magunkat. Nemcsak annak kell eleget aludnia, aki vezeti a járművet, hanem aki rosszul szokott lenni az autós utazáskor, annak is. Amit általában helytelenül teszünk, hogy ha hosszú útra indulunk, csak mértékkel fogyasztunk folyadékot azért, hogy a lehető legkevesebbet kelljen megállni egy-egy illemhelyi kitérő miatt. Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az elegendő folyadékfogyasztás, amelyet utazás során sem szabad kiiktatni. Inkább álljunk meg többször, azt kalkuláljuk bele az utazási időbe is, ugyanis a kevés folyadékfogyasztás hozzásegít az utazási rosszulléthez. A legjobb megoldás, ha szénsavmentes ásványvizet, teát fogyasztunk az utazáskor. Egy kis mozgás a friss levegőn, némi séta segíthet visszazökkenteni a normál állapotunkba. Az autóban is igyekezzünk cserélni a levegőt, húzzuk le az ablakot.

Az autós utazás során leginkább a hátsó üléseken utazókat szokta gyötörni az utazási betegség, ezért ebben gyakran a gyerekek az érintettek. Számukra úgy állítsuk be a biztonsági övet, hogy a pocakjukat ne szorítsa. Amelyik gyerkőcnél ismert, hogy jelentkezik nála az utazási rosszullét, legyen készenlétben zacskó, ha esetleg felkavarodik a gyomra. A gyerekek ugyanúgy igyanak sok folyadékot. Az utazás nagy élmény a gyerekeknek, és szinte azonnal éhesek lesznek, mihelyt az autó elindul, ezért könnyű ételekkel kínáljuk meg őket. A nem evés nem megoldás. Az éhség miatt ugyanúgy jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek. Ezért inkább olyan ételt kell odakészíteni, amely könnyen emészthető. Természetes gyógymódja lehet az utazási betegségnek, ha gyömbért, citromkarikát rágcsálunk.
A gyerekek hatékony elfoglaltságát jelenti az okos kütyük használata, amely segíti, hogy a hosszú út alatt elfoglalják magukat, azonban ha mindig a készülékre merednek, akkor az agy összezavarásához járulnak hozzá, így jelentkezhet a rosszullét is.

Az autós út alatt szinte azonnal jelentkezik a gyerekeknél az éhség, de az álmosság úgyszintén. Nem is baj, ha lecsukódnak a szemek, hiszen, ha a nincs nyitva a szemünk, akkor nincs az agyban az az ellentmondásosság, amely az utazási betegséghez vezet. Hagyjuk a gyerekeket szundikálni, és mi magunk is megtehetjük (amennyiben nem a sofőr ülésén ülünk).

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: inews.co.uk, gifer.com, momjunction.com)