Jump to content

Biztonságban külföldön

2018. 07. 12. 19:00

Veszély bárhol és bármikor leselkedhet ránk. Ki sem kell otthonunkból tennünk ám a lábunkat ahhoz. Ennek tudatában mégsem élhetjük az életünket. Vannak köztünk (sokan) merészek, akik mernek világot látni.

Még nagyobb kockázatokat vállalnak azok, akik nemcsak elhagyják otthonukat, de nagyon messzire merészkednek a biztonságos környezetükből. Márpedig nyár van, a nyaralások ideje, és ilyenkor a legtöbb család útnak ered, hogy felfedezze Magyarország szép vidékeit, vagy a határon túl, akár másik kontinensen keressen magának érdekességet, kalandot.

Külföldi vagy belföldi nyaralás során is összeszedhetünk betegségeket akkor, ha olyan vízben mártózunk meg, amelyet sokan használnak. Érhetnek kisebb vagy nagyobb balesetek is. Vannak azonban olyan országok, ahová csak úgy léphetünk be, ha a meghatározott védőoltásról igazolásunk van. Ahová semmilyen védőoltás beadatás nem szükséges ahhoz, hogy belépjünk, az európai országok, Észak-Amerika és Ausztrália. Ha nem a már említett területen akarunk nyaralni, akkor mindenképp szükséges érdeklődni, hogy milyen védőoltásokat kell megkapni a kiutazás előtt. A Nemzetközi Oltóhelyeken lehet érdeklődni, hogy milyen oltásokra van szükségünk.

Trópusi országba utazva olyan betegségekkel találkozhatunk, amely idehaza nem is ismert. Éppen ezért szükséges megelőzni a bajt. Az egyik, szúnyogok által terjedő betegség a sárgaláz, amely ellen a védőoltás kötelező, ha Afrikába, Közép vagy Dél-Amerikába utazunk. Az oltást igazolnunk is szükséges, mert máskülönben be sem engednek az országba.

A megfelelő higiéniás feltételek hiánya vagy nélkülözése is bajt okozhat. A szennyezett vízforrás, közvetlen érintkezés vagy élelmiszer okozhatja a fertőző májgyulladást, vagyis Hepatitis A-t. A nem megfelelő higiéniás körülmények között ugyancsak veszélyt jelenthet a hastífusz.

A tetanusz ellen minden gyermek megkapja a védőoltást, azonban azok számára, akik már rég nem kaptak védőoltást, pótolni szükséges. A tetanusz oltóanyag hatóideje ugyanis tíz évre biztonságot ad. A torokgyík elleni védőoltást is tízévente meg kell újítani, hogy védettek legyünk ellene.

A maláriát ugyanúgy szúnyogok terjesztik, és főleg a trópusi országokban fordul elő, ahol magas a páratartalom. A malária ellen nincs védőoltás, hanem a legfontosabb védekezés a megelőzés. Ez azt jelenti, hogy a teljes testfelszínt ruhával kell fedni, és érdemes szúnyogriasztó szert alkalmazni. Alváshoz úgy kell készülni, hogy moszkítóhálóval kell a fekvőhelyet körbevenni. A megelőzés másik részét jelenti az olyan anyagok rendszeres szedése, amelyet orvos állít össze személyre szabottan. Ezek az anyagok gátolják meg a kórokozók szaporodását.

Ugyancsak veszélyeztetettek vagyunk a vérzéses dengue-lázzal szemben is, ha trópusi vidékre utazunk. Az influenzaszerű tünetek mellett magnagyobbodott nyirokcsomó is a betegség jele. A kórokozót ugyancsak a szúnyog terjeszti, ezért a megelőzés a fő cél. Van, aki tünetmentes fertőzött, kezelése nem szükséges, de akinél jelentkezik a betegség, számára szükséges a láz- és fájdalomcsillapítás. Antivirális kezelése nem létezik, de az orvosnak figyelnie kell arra, hogy nehogy szövődmény alakuljon ki a betegnél.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: tripz.com, nexofin.com, budgettravel.com)