Jump to content

A sok pénz eszménye és az a köré épített boldogság mítosza

2024. 09. 29. 19:00

A pénz szükséges a boldogulásunkhoz, de jól tudjuk, hogy nem minden. Mégis sokan ettől várják a boldogságot.

Sokan vágyunk arra, hogy minél több pénzt keressünk, és sokszor azt hisszük, hogy a gazdagság automatikusan boldogságot és elégedettséget hoz. Egy jól menő üzletember mögött nem sejtünk semmi mást, csak azt, hogy luxusban él és ezzel egyidejűleg a magánélete is makulátlan. Egyszóval úgy ahogy van, az egész élete irigylésre méltó.

Érdekes módon, nem minden gazdag ember nem tud igazán örülni a vagyonának, sőt, gyakran úgy tűnik, hogy a pénz nem tölti be az ígért boldogságot. Miért van ez így?

A sok pénz és az azzal együtt garantált boldogság

Számos példát lehetne felhozni arra, hogy a gazdagság nem törvényesen vonja magával a boldogság érzését. Ugyanez mondható el a hírnévről is. Erre az egyik pszichológiai magyarázat a hedonikus adaptáció. Ez azt jelenti, hogy az emberek nagyon gyorsan hozzászoknak az új és magas életszínvonalukhoz, így az okozott öröm rövid távú. Amikor valaki hirtelen gazdaggá válik, akkor eleinte boldognak érzi magát, mert olyan dolgokat megvehet, amelyre korábban nem volt lehetősége. Később azonban ezek mindennapossá válnak és hosszabb távon mindez elveszti a varázsát. Már a luxus is megszokottá és unalmassá válik. Vagyis ugyanabban az érzelmi állapotban találhatja magát, mint korábban, amikor még kevés pénze volt.  

A boldogság állapota csak akkor válhat tartóssá, ha mindig újabb és újabb célokat tűzünk ki magunk elé.

Az emberek hajlamosak másokhoz hasonlítani magukat, és ez különösen igaz a gazdagokra. Még ha valaki jelentős vagyonra is tett szert, mindig lesznek náluk gazdagabbak. A folytonos elégedetlenség érzése frusztráló.

A gazdag emberek identitását meghatározhatja a vagyona. Márpedig ez az önértékelés elég ingatag alapja, mert folyamatos nyomást jelent, hogy a társadalmi megvárásoknak megfeleljenek. Mindez hatalmas terhet jelenthet.  

A pénz komoly hatással lehet nemcsak az életszínvonalra, de az emberi kapcsolatokra is. Bizalmatlanabbá és bizonytalanabbá válhat a környezetével szemben, mert nehéz eldönteni, hogy az érdekek miatt barátkozik valaki, vagy sem. 

A túlságosan nagy vagyon nemcsak megrészegítheti az embert, hanem eláraszthatja az üresség érzése. Amikor már nincs ötlete, hogy mihez kezdjen a vagyonával és magával valaki, akkor a sok pénz hiábavaló eszköznek bizonyul.

A fentiek bármelyikéből az derül ki, hogy a nagy vagyon ugyan sok lehetőséget kínált és még több kaput nyit ki, ugyanakkor hatalmas stresszforrásként is értelmezhető.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)