Jump to content

Egy jól megírt levél a siker titka lehet

2022. 02. 08. 19:00

Ki több, ki kevesebb munkahelyváltással találkozik élete során, de ha elérkezik az idő az új állás megpályázására, akkor érdemes bevetni mindent.

A munkahely váltásának sokféle oka lehet. Ezzel mi most nem foglalkozunk, de azzal annál inkább, hogy mitől lehet egy jelentkezés esélyes.

Egy meghirdetett álláslehetőséget találtál, amely felkeltette a figyelmed? Úgy gondolod, hogy meg is pályázod? Minden elvárásnak megfelelsz és a kért önéletrajzot is csatolod? Ez így van rendjén, de ennél többet is tehetsz. Csatolj az önéletrajzod mellé motivációs levelet is.

Sokakban kelt félelmet a motivációs levél megírása. De miért? És miért olyan fontos?

Motivációs levél

Lehet, hogy csak önéletrajzot kérnek jelentkezéskor, de miért ne küldhetnél ennél is többet? A motivációs levél arra szolgál, hogy a munkavállaló ki tudja fejteni azt, hogy miért is jelentkezik az adott helyre. Munkáltatótól függ, hogy mit vár el jelentkezőitől. Ha nincs igény az önéletrajzon kívül másra, a motivációs levél csatolásával sem lehet elrontani a jelentkezést. Sok esetben azonban elvárás mindkettő.

A motivációs levél sokak számára mumus, mert azt mindig az adott pozícióhoz kell igazítani. Éppen emiatt tartanak attól, pedig, ha úgy vesszük, akkor inkább lehetőséget is nyújthat.

Amíg az önéletrajz tartalmaz csomó adatot rólunk évszámokban kifejezve, a motivációs levél sokkal inkább arra mutat rá, hogy milyen egyediségek vagyunk és jobban rámutat arra, hogy milyen képességekkel rendelkezünk. Sőt, ha jól írjuk meg ezt a levelet, akkor még az egyéniségünkből is megmutathatunk egy szeletet, amely felkeltheti a munkáltató figyelmét.

Mivel levélről van szó, vagyis folyó szövegről, nagyobb esély van arra, hogy mutassunk valamit személyiségünkből.

Levélről van szó, de nem kell túlságosan bő lére sem engedni. Gondoljunk bele abba, hogy az állást meghirdetőhöz akár több száz pályázat is beérkezhet. Ha mindenki oldalakon át ecseteli azt, hogy miért éppen ő az ideális jelölt, belefárad az olvasó. A kevesebb tehát lehet több és szimpatikusabb is.

A jó motivációs levél lefedi az önéletrajzban foglaltakat. Tömör, de érdekesen megfogalmazott levéllel azt érhetjük el, hogy felkeltjük a munkaadó figyelmét. Márpedig ez a cél.

Mi van akkor, ha az állás megpályázásához nem kérnek motivációs levelet csak önéletrajzot? Elrontani nem lehet egy jól megírt levéllel a jelentkezést, úgyhogy, ha nem is kérik, te bátran csatold az egyedire elkészített motivációs leveledet, amelyben kifejted, hogy mi motivál, mik a céljaid.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pexels)