Jump to content

Felvételi járvány idején

2021. 02. 22. 19:00

Az életünk a változásról szól. Van, aki maga generálja a változásokat, míg mások nem ragaszkodnának ahhoz, de a sors állítja őket választás elé.

Már vége annak az időnek, amikor friss álláskeresőként beléptünk egy munkahelyre és onnan is távozunk nyugdíjasként. Olykor kényszerű, máskor választott megoldás egy új munkahely keresése. A koronavírus időszakában sokan szembesültek a kényszerű munkahely elhagyással. A minden ágazatot érintő nehézség következtében sokan kerültek a munkanélküliek táborába, amely egyet jelent azzal, hogy legalább ennyien kényszerülnek új munkahelyet találni.

 

Állásinterjú pandémia idején

A koronavírus-járvány idején a munkaerő keresése sem állt meg. Sőt, megnövekedett a munkájukat elvesztők száma, így sokan kezdtek bele az állások keresésébe. Az önéletrajzok beadása után azonban tapasztalhatták, hogy a járványhelyzet hatással volt még az interjúztatásra is. A személyes találkozások csökkentése érdekében online módon vezénylik le a kiválasztottakkal való beszélgetést. Talán ezen meg sem lepődünk, lényegében logikus követkeménye a pandémiás helyzetnek. Azonban megjelent egy másfajta felvételi módszer, az aszinkron videóinterjú. Ez azt jelenti, hogy egy személy indítja el online módon az interjút, azonban a következőkben már nem egy élő személlyel beszélget a jelölt, hanem a képernyőn megjelenő kérdésekre kell válaszolni. Erről természetesen hang- és képfelvétel készül, amelyet továbbítanak az munkaerőt kereső cég felé. Újnak és idegennek tűnő módszernek tűnik ez a fajta felvételiztetés, azonban létezett és alkalmazták is már a pandémia előtt is. Ezt a módszert AVI-nak is nevezik, amelyet főleg nagyobb cégek alkalmazzák szívesen, hiszen az egy álláshelyre beérkező akár több ezer jelentkezést gyorsabban át lehet futni, szortírozni.

Arra is fel lehet készülnünk, hogy munkakeresés során az AVI-módszerrel találkozhatunk a közeljövőben. Nem árt tudni azonban, hogy ez nem az a helyzet, amikor kedélyes cseverészésbe kezdhetünk a felvételiztetővel, arra kell törekedni, hogy a válasz a lehető letisztultabb, egyértelmű, de mindent kifejező legyen. Ráadásul elég idegen az, hogy a laptop, számítógép kamerájára úgy kell néznünk, mintha egy másik személy ülne velünk szemben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)