Jump to content

Munkakedv, gyere elő!

2019. 11. 18. 19:00

Ha lenne olyan napod, amikor szabadon dönthetnél arról, hogy mit és mikor csinálj, hogyan terveznéd meg a napod?

Talán éppen az lenne a lényeg, hogy nem terveznénk előre semmit. Minden napunk olyan kiszámított, behatárolt, szabályok közé szorított, így talán az a legnagyobb ajándék, ha egy szabadnapon nem kellene tervezni, csak sodródnánk.

A munkahely azonban nem az a hely, ahol ezt megtehetjük, de nem is mindig vagyunk a helyzet és a munkakedv magaslatán. Márpedig a hétköznapjaink a munkáról szólnak. Amikor lent van a munkakedv a küszöb alatt, ideje feltornázni kicsit. A hogyan kérdésre adunk most választ.

A jó vagy a jobb légkör megteremtése tőlünk is függ és nemcsak a munkahelyi adottságoktól. Szellőztessünk ki a helyiséget, készítsünk egy csésze kávét vagy teát. A munkahelyen lévő személyes tárgyak kellemesebbé tehetik a légkört, és elég ránéznünk azokra azért, hogy erőt meríthessünk. A munkatársakkal össze lehet fogni annak érdekében, hogy a munka hatékonyabb legyen és így esély van arra is, hogy esetleg kikerüljön a kezünkből olyan munkafolyamat, amelyet kevésbé kedvelünk. A vezetővel való jó viszony mindenképp szükséges, de ha segítőkész a munkaadó, akkor arra is odafigyel, hogy az alkalmazottaira a megfelelő folyamatokat bízza rájuk. Nemcsak terheket vehet le a munkavállalókról, de motivációt adhat nekik, akik jobban is teljesíthetnek.

A munkanapok reggelén gondold át, hogy mit kell tenni egész nap. Írj listát a tennivalókról, és arra is ügyelj, hogy a fontossági sorrendnek megfelelően állíts azokat sorba, így a nehezén már reggel, vagy délelőtt túl lehetsz.

A határidős feladatok elvégzéséhez szükség lehet több időre, ezért nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Annak munkamozzanatait is fel lehet osztani a munkatársak között, de ha csak a te feladatod, akkor is be lehet osztani úgy, hogy ne szakadjon bele az ember.

A munkát igyekezz ne hazavinni. Se a munkából adódó feszültséget. Tudni kell helyén kezelni a dolgokat. Óhatatlan, hogy ne vigyük haza olykor a munkából, a munkahelyi légkörből adódó feszültséget, de tartsuk tiszteletben az otthon nyugalmát. Az otthon legyen az a hely, ahol kipihenhetjük a fáradalmakat, hogy másnap újult erővel, és nagyobb hévvel kezdhessünk bele a munkába.

A hétvége is legyen az, amikor megpróbálunk gondolatban is elszakadni a munkahelyi tennivalóktól.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)