Jump to content

Kreatívnak lenni különleges és nehéz is

2019. 10. 03. 19:00

Irigyeljük azokat az embereket, akik minden erőfeszítés nélkül alkotnak olyat, amihez számunkra talán egy élet is kevés lenne. Úgy jön ki a torkukon a hihetetlen hang, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

A tehetséges emberek nem mindegyikéből lesz feltétlenül sztár, ismert ember. Nem is minden ismert híresség különleges képessége és tehetsége miatt válik sztárrá. Az biztos, hogy mindenki számára léteznek olyan sztárok, akikre felnéznek és akár hasonlítani is szeretnének. Ők testesítik meg azt, amit mi csak szeretnénk megközelíteni, és az ő alkotásaikban – legyen az bármilyen művészeti ág - megtaláljuk önmagunkat is, azonosulni tudunk azzal.

Nem ritka azonban, hogy magyar és külföldi tehetségekről is azt halljuk, hogy hírnevük, tehetségük, vagyonuk ellenére boldogtalanok, depressziósok. A magánéletük nincs rendben, talán már az életüket is megpróbálták maguktól eldobni.

A tehetség nem adja magát ingyen. A kreatív személyek agya sokkal analizálóbb, így kérdéseikre a válasz sokkal bonyolultabb. Mindenen többet rágódnak, kérdezősködnek és vívódnak is, emiatt sokat agyalnak. Ez azonban annyira igénybe veszi gondolkodásukat, hogy elszigetelődhetnek embertársaiktól. A kreativitás szellemi termékeikben, vagy alkotásaikban ugyan megmutatkozik, de olyan sokat foglalkoznak a világ dolgaival, kérdéseivel, egy-egy témakörrel, hogy figyelmük java arra irányul és nem más személyekre. Ennél fogva a kreatív emberekre az a jellemző, hogy hajlamosabbak a befelé fordulásra.

Egészen addig nem okoz ez gondot, amíg a társadalomban meg tudja állni a helyét, de az a kreatív személy, aki egyre inkább elfordul embertársaitól, a magány sűrűjében találhatja magát.

Még így is az alkotás lehet az, amely mozgásban tartja a kreatív személyeket. Talán éppen az alkotásuk az, amely újra emberek közelébe csalogathatja őket.

Nem biztos, hogy vágyuk a hírnév, de az biztos, hogy mindenkinek jól esik, ha alkotásait elismerik.

A kreatív emberek egy kicsivel különlegesebbek másoknál. Talán ők is érzik ezt, de pontosan úgy szeretnének élni, mint mások. Elképzelhető, hogy kreatív gondolkodásuk és személyiségük miatt különállónak érzik magukat. Különcségük lehet vonzó, de éppen az okozhatja a szakadékot is a beilleszkedésben. Az, hogy elnyomják magukban a kreativitást csak azért, hogy illőbbek legyenek egy-egy társaságban, nem működő és nem is egészséges megoldás.

Talán nem lesz a fél világ a kreatív személyek barátja, már csak azért sem, mert nem mindenki érti meg a kreatív gondolkodást. A barátkozás tehát nem a kreatív személyek erőssége, de nem is kell a fél világ barátsága. Legyen meg az a néhány igazán jó barát, aki nem hagyja, hogy magányba süllyedjen a tehetséges és kreatív személy.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)