Jump to content

Nyugdíjasok: nyaralás helyett csak tévénézés

2014. 06. 27. 12:47

Az otthonlétre rendezkednek be a magyar nyugdíjasok, mert nincs pénzük szórakozásra, kikapcsolódásra. Nyaralásra ötödannyit sem tudnak fordítani, mint egy átlagos európai nyugdíjas.

Főként otthoni elfoglaltsággal töltik ki megnövekedett szabadidejüket a magyar nyugdíjasok – derül ki a CIG Pannónia Biztosító hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzéséből. Eszerint naponta átlagosan majdnem kétszer annyi időt (144 percet) tévéznek, és másfélszer annyit (45 percet) olvasnak, mint a foglalkoztatottak.

Ez az eltérés a nyugdíjasok fogyasztásának a szerkezetében is megmutatkozik: a négy fal között eltöltött hosszabb idő az egyik magyarázata, hogy többet is költenek a lakásfenntartásra és az otthon elfogyasztott élelmiszerekre (utóbbira például közel havi 20 ezer forintot), mint a dolgozók. Az időskor emellett kényszerűen a gyógyszer- és egyéb egészségügyi kiadások növekedésével is jár, ezek fejenként havonta átlagosan több mint 7200 forintra rúgnak. Több szabadidejük ellenére a nyugdíjasok kevesebb pénzt, havi 5000 forintnál kisebb összeget fordítanak kultúrára, szórakozásra, és kevesebb, havonta átlagban 1400 forintot adnak ki éttermi fogyasztásra, nyaralásra is.

A nyaralási szokásokban, lehetőségekben a magyar nyugdíjasok lemaradása szembetűnő nyugat-európai társaikhoz képest. A 65 év feletti magyar lakosság feleannyi időt tölt üdüléssel, mint az európai átlag, és kevesebb, mint ötödannyi összeget fordít erre a célra.

Más területeken is rosszabb a magyar nyugdíjasok helyzete: az uniós átlaghoz képest csaknem háromszoros, 38 százalékos azoknak a 65 év feletti egyedülállóknak az aránya, akik nem engedhetnek meg maguknak húsételt legalább minden második nap, és közel kétszeres (76 százalék) azoké, akik nem tudnának finanszírozni egy váratlan kiadást.

A ma még aktív korosztályból azonban egyre többen kezdik felismerni az öngondoskodás jelentőségét, hogy nyugdíjas korukban ne kerüljenek hasonló helyzetbe, mint a mostani idős emberek. E törekvés tükröződik abból is, hogy a januárban bevezetett adókedvezmény hatására egyre többen kötnek nyugdíjbiztosítást. A CIG nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelei például aktív korukban átlagosan 18,5 évig fizetik a biztosítást, és ez idő alatt átlag 6 millió forintos megtakarítást vállalnak. Már ebből az összegből – a szolgáltatás választott időtartamától és az aktuális feltételektől függően – havonta körülbelül 30-50 ezer forinttal egészíthetik ki havi nyugdíjukat.

Az elemzés azt is vizsgálta, milyen szempontokat vesznek figyelembe az emberek akkor, amikor nyugdíjbiztosítási terméket vesznek. „A fiatalabb korosztályok könnyen hozzá szeretnének férni a megtakarításaik egy részéhez a rövid távú céljaik megvalósítsa érdekében. A nyugdíjhoz közelebb álló, 45-55 évesek számára pedig lényeges, hogy arra is legyen megoldás, ha nyugdíj előtt megváltozik az élethelyzetük, esetleg megbetegszenek” – közölte Kádár Gabriella, a CIG vezérigazgatója.

(Fotó: www.thetimes.co.uk)