Jump to content

Több női menedzsert!

2014. 03. 31. 12:27

Mindössze 12 százalék a nők aránya a magyar tőzsdei cégek igazgatótanácsában, noha az Európai Bizottság 2012. novemberi ajánlása minimum 40 százalékot tart kívánatosnak.

A világ egyik legjelentősebb multinacionális vállalata, az amerikai Cisco Systems magyarországi leánycégének március 1-jétől nő az ügyvezető igazgatója. Horváth Krisztina kinevezése mégsem módosít a magyarországi hölgymenedzserek arányán, miután már több mint 20 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik, ezt megelőzően a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese volt. A nők aránya Magyarországon a cégvezetésben 33 százalék volt – állapította meg a Bisnode nemzetközi cégminősítő üzleti információszolgáltató a cégbíróságon bejegyzett cégvezetők nemét vizsgálva.

Ám csak a tőzsdei társaságokat nézve már nem ennyire rózsás a helyzet: ott a vezetők 12 százalékos aránya nemcsak az Európai Bizottság által kívánatosnak tartott 40 százaléktól van messze, hanem a 16 százalékos európai átlagtól is elmarad. Csúcsvezetői pozíciókba nálunk elsősorban a marketing, a HR, és a pénzügyi területeken kerülhetnek hölgyek.

Pedig kutatások kimutatták, azok a vállalatok a nyereségesebbek, ahol magasabb a nők aránya a vezetésben. Ebből arra lehet következtetni, hogy egy ország versenyképessége javítható, ha a szebbik nem képviselőiből többen kerülnek irányító pozícióba. Már csak azért is, mert a végzettségük adott: az egyetemi diplomával rendelkezők között Magyarországon magasabb a hölgyek aránya, mint a férfiaké és a tanulmányi eredményeik is jobbak.

Minimum 20 százalékos arányt forszíroz 2020-ra az Ernst & Young globális igazgatója, a Hungarian Business Leaders Forum elnöke, Czakó Borbála kezdeményezésére, 20 női alapítóval néhány hete létrejött 20-20-20 Klub. Szeretnék, ha általánossá válna az a nemzetközi gyakorlat, amelyet az irányításuk alatt működő nagyvállalatok is folytatnak, vagyis, hogy minden olyan területen támogassák a női munkatársakat, amelyek a kutatások szerint elősegítik a jól megérdemelt szakmai előmenetelt. E cél teljesítése érdekében hat év alatt szeretnének minél több vállalatot bevonni e kezdeményezésbe, azokat, amelyek vállalják, hogy mindent latba vetnek azért, hogy náluk legalább a menedzserek egyötöde hölgy legyen. A Klub – nevéhez hűen – 20 féri nagyvállalati vezérigazgatót is felkér a kezdeményezés támogatására.

Belgium Magyarországnál ambiciózusabb, 7 év alatt akarja teljesíteni az EU 40 százalékos ajánlását. Nagy-Britanniában pedig egy törvény alapján a vezetők 30 százalékának nőnek kellene lennie, s azoknak a vállalatoknak, ahol ez az arány nem teljesül, évente jelenteniük kell, mit tesznek azért, hogy behozzák a lemaradást.

(Fotó: stocksonwallstreet.net)