Jump to content

Hogyan bánjunk okosabban a pénzünkkel?

2014. 03. 16. 13:39

Bizony sok mindenkivel előfordul, hogy hónap végén tanácstalanul nézi kiapadt pénztárcáját, miközben azon tűnődik, hová is párologhatott el ilyen gyorsan annak tartalma. Ezért itt most összeszedtünk pár tanácsot és ötletet, amelyek segítségével megfoghatjuk szökevény filléreinket.

Amikre tehát érdemes odafigyelnünk:

-Tervezzük meg előre, mit akarunk vásárolni, és ne térjünk el a bevásárlási listánktól.

-Főzzünk magunkra előre. Rendszeresen kifőzdékben, éttermekben és büfében enni nem csak egészségtelen, de költséges is.

-Nézzük alaposan végig a hütő és a kamra tartalmát. Valószínűleg hányódik egy csomó olyan dolog a polcokon, amiket még fel tudunk használni.

-Azokat az élelmiszereket, amiket amúgyis mindenképp megvennénk, (mint pl. a liszt, tej, tészta) érdemes nagyobb tételben beszerezni.

-A friss termékek és szárított zöldségek, gyümölcsök jóval olcsóbbak és egészségesebbek konzerv-rokonaiknál.

-Próbáljuk ki a saját-márkás termékeket. Ezek sokszor ugyanolyan jó minűségűek, mint a többi, az áruk azonban messze kedvezőbb.

-Ne vegyünk zacskós, félkész termékeket. A császármorzsa, krumplipüré, vagy a paradicsomos szósz előállítása nem fog sokkal több időnkbe kerülni, ellenben egészségesebb és sokat tudunk így is spórolni.

-Főzzünk magunknak kávét otthon. Bár valóban hangulatos dolog másutt kávézgatni, az erre a célra elvert 3-400 forintok hosszú távon jelentős összeget tesznek ki.

-A munkahelyünkre vigyünk otthonról ebédet. Így nem csak pénzt spórolunk, de legalább tudjuk, pontosan mit tartalmaz az étel.

-A csapvíz ugyanolyan egészséges, mint az ásványvíz. Ráadásul szinte ingyen van, és a környezetet sem szennyezzük a temérdek műanyag palackkal.

-Írjuk fel egy hónapon keresztül, pontosan mennyit és mire költöttünk. Abból majd láthatjuk, mely esetekben van erős hajlamunk a dorbézolásra.

-Tűzzünk ki konkrét, realisztikus célokat, például próbáljunk meg félretenni egy fix összeget minden hónapban.

-Vásároljunk minőségi termékeket. Nem éri meg olcsón venni egy vacak cipőt, hogy aztán pár hónap múlva tönkremenjen, és vehessünk másikat.

-Ha tehetjük, fizessünk készpénzzel, ne bankkártyával. Így sokkal jobban fogjuk érezni költéseink ’súlyát’.

-Gondoljunk bele, az adott holmiért mennyi ideig kellett dolgoznunk. Ha kiszámoljuk például, hogy az ellenállhatatlan ruhácskáért pontosan mennyit is kell güriznünk, máris kevésbé lesz csábító.

-Kérdezzük meg magunktól minden nagyobb kiadásnál: valóban szükségem van erre a termékre?

-Fizetésünk egy részét kössük le a bankban. Így mindenképp rászorítjuk magunkat a gazdaságosabb életvitelre.

-A banki átutaálsainkat intézzük automatikusan, így nem kell a késedelem miatt extra költséggel számolnunk.

-Otthon kapcsoljuk lejjebb a fűtést, és vegyünk fel inkább egy pulóvert. Egészségesebb, környezet- és pénztárcakímélőbb megoldás, mint télen a 25 fokos lakásban nyaralgatni.

-Gondoljuk át, kikkel szoktunk rendszeresen telefonon beszélgetni, és válasszunk a telefontársaságnál olyan díjcsomagot, ahol ezt velük olcsóbban meg tudjuk tenni.

-Menjünk könyvtárba! Nem kell minden könyvet újonnan megvásárolnunk, hiszen valószínűleg úgyis csak egyszer olvassuk el őket. Inkább kölcsönözzük ki, vagy cserélgessük a könyveinket közeli ismerőssel, szomszéddal.

-Ahová lehet, járjunk biciklivel. Olcsóbb, környezetkímélőbb és egészségesebb megoldás, mint autóval, vagy busszal járni.

(Forrás: Business Insider)

(Kép: readysetplan)