Jump to content

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fotót önéletrajzunkhoz

2014. 02. 24. 07:30

Sok száz jelentkező és közülük csak egyetlen egy fogja elnyerni az állást. Már a személyes találkozóra bejutni is nagy eredmény, ehhez a jó önéletrajz nyújtja az egyetlen esélyt. A megfelelő fotó segíteni fog, a rosszul megválasztott kép épp ellenkezőleg. Válasszuki ki jól a fotót magunkról! Lukács Zsolt fejvadász tanácsai következnek.

Régen az önéletrajzokon nem volt fénykép, aztán jöttek az odaragasztott igazolvány képek, ma pedig szinte mindenki csatol egy pdf-et. A fejvadász sok száz önéletrajzot olvas el hetente, átlagosan 8-10 másodperc alatt kerül a jobb vagy bal oldali kupacba a bemutatkozó anyag. Az első pillantás mindig a csatolt fotóra esik. Nem árt tehát tudni, mire figyeljünk fotónk kiválasztásánál.

A hölgyek tudnak leginkább hibázni a képeikkel. Tudjuk, hogy nehéz a választás, következzen hát néhány jótanács:

Ne küldjünk magunkról évekkel korábban készült fotót!

Azért küld el valaki hozzánk egy önéletrajzot, mert érdekli az adott pozíció, szeretné azt megpályázni és elnyerni. Ha az elvárásoknak megfelel, egy személyes interjú fogja követni az anyagunk elküldésével elindult folyamatot. Ha a sok-sok évvel korábban készült kép, amit a friss CV-re elhelyezett a pályázó, nem fog passzolni azzal az emberrel, mert ma már más hajszínnel, frizurával, szemüveggel és sokszor más súlycsoportban érkezik az interjúra, csalódást fog kelteni. Ne mutassunk hamis képet magunkról, nem tesz jó benyomást már az elején. Azt tükrözi, a pályázónak hamis az önképe, bizonytalan jelenlegi kinézetével, legszívesebben titkolná a valóságot. Ez zavaros összképet mutat a külvilág és a fejvadász, vagy cég számára. Ez öngól Hölgyeim, ráadásul teljesen felesleges, hiszen az adott pozícióhoz tapasztalatok, nyelvtudás, végzettség és jövedelem elképzelés tartozik, hogy csak a legfontosabbakat soroljuk. Vannak kiváló színészek, akiket este nézünk a színházban, jó esetben megdöbbentenek az alakításukkal, de a munkahelyen nem lehet nap mint nap valamit játszani, ami nem mi magunk vagyunk, nem fog menni, higgyék el nekem.

Ne küldjünk fél vagy egész alakost, sem kihívót!

Ha valaki úgy gondolja, hogy nem egy portré képet csatol, hanem egy fél-alakost, szűk blúzban és indokolatlanul dekoltálva, vagy olyan sminkben mintha bálba menne, ránézek és azt kérdezem: így megy dolgozni minden nap, akkor őt nem merem bemutatni, abből baj lesz. Láttam már idén 3 centis fekete karom hegyességű (!) műkörömben fotót is, inkább ijesztő mint bizalomkeltő. De a lényeg nem is az, hogy mi fejvadászok hogyan reagálunk, hanem az, hogy ezek mind a cél ellen dolgoznak, olyan támadási felületet adnak, ami durván csökkenti az adott pozíció sikeres megpályázását. Ráadásul mindez csupa olyan tényező, amit mint tanácsadó, vagy akár a vállaltban dolgozó HR-es kolléga, még szóvá sem tehetünk. Elemi érdekünk és felelősségünk a személyiségi jogokra való odafigyelés. Éppen ezért soha nem fogják ezt Önnek szóvá tenni, ízlésben és kitárulkozásban teljesesen őszinte tanácsokat adni. Nincs mese, Önnek kell tehát a kiegyensúlyozott harmóniát sugárzó külsőre odafigyelni! Mindehhez sokszor jön még egy interjúra billegően magas sarokban érkező hölgy, ékszerbemutató vagy illatfelhő, néha még a miniszoknya is. Drága hölgyeim! Nincs szebb egy ízléses, visszafogottan elegáns, okos hölgynél, olyan jó, ha ilyen jelölt érkezik a tárgyalóba. És még valami: a HR területen sokkal több hölgy dolgozik, mint férfi, az ő számukra az itt megemlített helyzetek és állapotok sokszor éles kritikát vonnak maguk után, ezt nyilván mindkét fél érdeke elkerülni.

Figyeljünk milyen fotóink vannak fenn a közösségi oldalakon!

A közösségi média forradalmi fejlődése, megjelenése megszaporította a problémás fotók és bemutatkozások történeteit. Manapság a is vigyázni kell, hogy a közösségi oldalainkon milyen „képanyag” férhető hozzá az adatlapjainkon, mert bizony rákereshetnek leendő munkaadóink -erre is oda kell figyelni, ha az ember éppen kiválasztási folyamatban vesz részt.

Milyen tehát a jó fotó?

- igazolványméretű, de minőségi kivitelben
- üzleti, irodai környezetben készült - nem otthon, vagy a strandon, nyaralásunk alatt
- ruházatunk szintén „dolgozós” - nem fürdőruha vagy pántos trikó és nincs rajtunk napszemüveg
- tekintetünk jól kivehető, tiszta, pozitív benyomást keltő
- az elmúlt 2-3 évben készült

Fejvadász vagyok, ez a munkám, hivatásom, ezt csinálom 15 éve. Szakembereket keresünk. Nem modelleket, nem valakinek a barátnőjét, hanem hús-vér, dolgozni akaró embereket. Ha bármilyen kérdésben bizonytalan, akár kérje ki egyik megbízható kollégájának, vagy korábbi munkáltatójának tanácsát!

Sikeres pályázatokat kívánok!
 

Lukács Zsolt

Telkes Consulting