Jump to content

Mi a különbség a zöld és a fekete olajbogyó között?

2015. 01. 25. 11:10

Nem csak a színük és az ízük, de a töltelékeik, a kalóriatartalmuk és a tápanyagértékük is eltérő!

A leglényegesebb eltérés a zöld és a fekete olajbogyó között a feldolgozási eljárásban található.

A zöld bogyókat ugyanis még azelőtt leszedik a fáról hogy megérnének, míg a feketék az ágakon várhatják meg a teljes érési folyamatot. Ez az eltérő eljárás adja az olajbogyók különböző színét is.

A zöld bogyókat ezek után lúgos oldatba áztatják, majd sós vízben erjednek 6-8 hónapon keresztül. Minél tovább hagyják ebben a sós lében az olajbogyót, annál kevésbé lesz keserű, és annál teltebb íze lesz. A zöld olajbogyókat rendszerint kimagozva hozzák forgalomba, de gyakran előfordul, hogy a mag helyére mandula, fokhagyma, vagy paprika kerül.

A fekete színű olajbogyókat is lúgos, majd sós vízbe áztatják, ám tölteléket a feldolgozás után ritkán kapnak.

Az eltérő feldolgozási eljárások miatt a zöld bogyók körülbelül kétszer annyi nátriumot tartalmaznak, mint fekete társaik, ez utóbbiak viszont a zöldek olajtartalmának kétszeresével rendelkeznek. Az energiatartalmuk is különbözik, 15 gramm zöld bogyóban 20, míg ugyanennyi érettebb feketében 25 kalória található.

Az olajbogyó termesztése régi időkre nyúlik vissza, hiszen már időszámításunk előtt 3000-ben is nagy üzemben termesztették Krétán. Míg az olajbogyót rendszerint a mediterrán konyhával és vidékkel kapcsoljuk össze, jó tudni, hogy sok más országban is termesztik, mint például Új-Zélandon, Argentínában, Peruban, Ausztráliában, Chilében.

(Kép: figandpepper.com)