Jump to content

Fogd meg a pénzed még időben!

2024. 08. 04. 19:00

Mondhatni, hogy a pénz nagyban befolyásolja életünket, hiszen pénz nélkül semmit sem tudunk vásárolni. Érdemes tehát megfogni minden forintot, de hogyan?

Sokan tapasztalják, hogy megcsappant a bankszámlán lévő tartalékuk és bizony annak is tudatában vagyunk, hogy vészesen közeledik az iskolakezdés. Jól tudjuk, hogy milyen összegeket vehet mindez ki a kezünkből, ezért nagyon számít, hogy tudatosan ügyeljünk a költségeinkre.

Ha úgy érzed, hogy kicsúszik a markodból a pénz, akkor sokkal nagyobb tudatosságra van szükséged. Méghozzá így:

Készítés költségvetést és ennek fényében vásárolj

Határozd meg a havi bevételeidet és költségeidet. Oszd fel a kiadásokat kategóriákra, mint lakhatás, élelmiszer, közlekedés, szórakozás stb.

Kövesd nyomon a kiadásaidat és rendszeresen ellenőrizd, hogy a költségvetésedhez tartod-e magad. Használhatsz erre különböző alkalmazásokat vagy egy egyszerű táblázatot is.

Vésztartalék gyűjtése

Hozz létre egy vésztartalékot, amely legalább 3-6 hónapnyi megélhetési költséget fedez. Eleinte nehéz félretenni, de később már maga a tudat biztonságérzetet ad, hogy van mihez nyúlni szükség esetén. Ez segít abban, hogy váratlan helyzetekben ne kelljen hitelt felvenned.

Tedd automatikussá a megtakarítást és legyen természetes, hogy minden hónapban elkülönítesz bizonyos összeget.

Célzott megtakarítás

Tűzz ki pénzügyi célokat (például nyaralás, új autó, lakásvásárlás vagy nyugdíj) és vagy applikációval vagy a bank szolgáltatásin keresztül készíts megtakarítási számlát, hogy könnyebben követhető legyen a fejlődés.

Adósságok kezelése

Először a magas kamatozású hiteleket és tartozásokat fizesd vissza, mert ezek gyorsan növelhetik az adósságodat. Kisebb adósság esetén van, fontold meg a minél gyorsabb visszafizetést.

Pénzügyi tervezés és befektetés:

Készíts hosszú távú pénzügyi tervet, amely magában foglalja a nyugdíjcélokat, gyermekeid oktatási költségeit és egyéb nagyobb kiadásokat. Fontold meg a befektetést és kérj tanácsot pénzügyi szakértőtől, hogy mivel teremthetnél kisebb kockázatvállalással és haszon reményében némi pluszt.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)