Jump to content

Majd a számítógép kiszagolja

2023. 05. 07. 19:00

Az orrunk fontos érzékszervünk. Gondolj csak bele, hogy mit érne a finom illat, ha az illatát nem éreznéd?

Aki elkapta a koronavírust, érezhette a szaglásvesztést és azt is, hogy még az étkezés élményén is sokat rontott. Sőt, ilyenformán nincs is kedve enni az embernek. Egyértelmű, hogy az illatok nagy hatással vannak ránk. A kellemes illatokat ki ne szeretné, de ez is egyéni megítélés, hogy kinek mi a jó. Teljesen egyértelműnek vesszük, hogy ez a képességünk adott és addig nem is gondolkodunk fontosságán, amíg valami miatt el nem veszítjük.

Az, hogy mennyire fontos észlelésünk a szaglás, azt csak akkor tudjuk, meg, ha elveszítjük. Két tudós is megállapította, hogy ha nem vagy nem elég jól érezzük az illatok, szagokat, az ront az életminőségünkön. Ahogy öregszünk, úgy jelenik meg egyre több egészségügyi probléma. Idővel a szaglás is megkophat. Ugyan nem tűnhet súlyosnak ez az állapot, pedig, ha nem tökéletes, akkor olyannak vagyunk kitéve, mint:

  • jó szaglás hiányában nem érezzük meg olyan vészjósló szagokat, amely akár az életünkre is veszélyt jelenthet (házban keletkezett tűz, gázszivárgás),
  • de akár betegséget is ki lehet szagolni és ha a szaglás nem jó, akkor erre esély sincs,
  • a rossz szaglás befolyásolja az ízérzékelést is, vagyis kevésbé lesz élvezetes az evés, a finom ételek csak a látványukban adhatnak sokat,
  • kevesen gondolják, de a megromlott szaglás még a hozzánk közel álló személyekkel való kötődést is megnehezítik,
  • sőt, akár a párválasztást is megnehezíti,
  • az ember az illatokhoz és szagokhoz tárgyakat, eseményeket is kapcsol, így a megromlott szaglás miatt ezektől az élményektől is elesünk.

Azt már tudjuk, hogy milyen rossz, ha nem érzünk szagokat és illatokat. Itt jön képbe a technika, ugyanis mára már a szaglásban is nagy innovációt sejthetünk. Egy cég már azon dolgozik, hogy hogyan lenne lehetséges az illatokat digitalizálni. Sőt mindezt úgy szeretnék megtenni, hogy az még az emberiséget is segítse.

Az Osmo cég megtanítja a számítógépeket szagolni. Vagyis különféle illatok összetevőiből alakít ki egy adatbázist, amely alapján a tartalmazott molekulákból megállapítható egy illat minden alkotórész. A számítógép ráadásul nemcsak képes felismerni a molekulákat, de folyamatosan tanul, hiszen újabb és újabb mintázatokkal gyarapszik az adatbázis, amely egy-egy illatra jellemző. Az adatbázis bővülése és a számítógép tanulása abban segíthet minket, hogy felismerhetővé váljanak az új molekulák és olyanokat lehessen létrehozni, amelyek lebomlanak a természetben, vagyis környezetbarát.

Az ember megromlott szaglásán nem tud javítani a számítógépes szimat, de mégis sokat lendíthet rajtunk ez az innováció.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)