Jump to content

Utolért az allergia? Vedd fel a boxkesztyűt!

2023. 04. 19. 19:00

Itt a tavasz és bár sokszor bújik a nap a felhők mögé, de ha a naptárba nézzük is tudjuk, hogy most már csak az utolsó vergődése ez e télnek.

A tavaszi napsütést, a természet virágba borulását nem mindenki tudja maradéktalanul élvezni és ennek egyik oka lehet, az ilyenkor jóval nagyobb koncentrátumban kerülnek pollenek a levegőbe. Ez bizony az allergiások számára nem a legjobb időszak.

A pollenjelentés is azt mutatja, hogy most virágzik a legtöbb allergiát okozó növény. Egy-két eső némileg csitíthatja a tüneteket kis időre, de valójában csak olaj a tűzre, mert még intenzívebbé teszi a virágzást.

Ezzel úgy kell együtt élnünk, hogy nem csak ülünk és várjuk, hogy elmúljon. Sőt, még csak az otthonunk fogságában sem kell maradnunk azért, mert allergiások vagyunk. Habár a pollen a természetben terjed a leginkább, de az otthonunk légterébe éppúgy bekerül. Amúgy is itt van a tavasz és ideje felfrissíteni az otthonunkat, de úgy istenigazán. Vágjunk bele a nagytakarításba. Abba a fajtába, amely az otthon minden zegzugát érint, alapos. Jöhet az ablaktisztítás és a függönyök, nagyobb textíliák kimosásával sok portól, lerakódott pollentől lehet megszabadulni. A porszívózás legyen ebben az időszakban sűrűbb. A szellőztetést érdemes eső után megtenni.

Az otthonunk tisztítása mellett az is fontos, hogy az allergiás időszakban gyakrabban szükséges hajat mosni és az orrjárat kimosásával, a gyakori kézmosással is csökkenteni lehet az allergének számát. Ha kint tartózkodtunk a szabadban, akkor kerüljük, hogy az arcunkhoz érjünk. Amint lehetőségünk van, mossunk kezet és arcot.

Megterhelő mindez a szervezetünk számára, ezért extra támogatásban kell részesíteni. Méghozzá vitaminokat kell pótolni, hogy könnyebben átvészelje ezt az akár nehéz időszakot. Egyes vitaminok ugyanis antihisztaminként működnek és mérsékelhetik a kellemetlen tüneteket. Ilyen a C-, a D- és az E-vitamin is.

Ha új az allergiás tünetek megjelenése, ha már gyakorlottak vagyunk benne, akkor is keressük fel az orvosunkat, hogy megfelelő készítményekkel tudjuk kezelni.

Alig kapunk levegőt, kínoz az allergia, így sokan nem is gondolkodnak a sportolásban, pedig a kellemetlen tünetek csökkenthetők egy nem túl megterhelő mozgással.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)