Jump to content

Gyógymód a tűzhelyen

2022. 10. 21. 19:00

Mit teszel, ha azt érzed, hogy megfáztál és a nátha már kerülget? Egyből gyógyszerekhez nyúlsz vagy inkább természetes, otthon megtalálható gyógymódokat alkalmazol?

Az ősz magával hozza a hűvösebb vagy akár kemény hideg reggeleket és estéket. Napközben pedig még lehet olyan jó idő, hogy a rétegektől megszabadulni szükséges. Ez a szeszélyes időjárás kedvez a megfázásos megbetegedéseknek is. A legtöbben ilyen apró problémával nem szaladunk orvoshoz, mert az otthoni patikában megtalálható a láz- és fájdalomcsillapító, a torokfertőtlenítő és még sorolhatnám. A tea, a C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása és a zöldség- vagy erőleves is a titkos gyógymódok közé sorolható.

Emlékszem, hogy mennyire szerettem beteg lenni gyerekként. Természetesen nem azért, mert imádtam, hogy a betegség kínoz, de abban kimondottan fürdőztem, hogy anyukám extra figyelemmel és gondoskodással látott el. Felnőttként elgondolkodtam azon, hogy vajon a sok tea, olykor a gyógyszerek, vagy az anyukám figyelme és szeretete gyógyított vajon meg?

Ha csak arra gondolunk, hogy valaki készít nekünk finom ételt betegségünk ideje alatt, az már mindenképp gyógyír a testnek és a léleknek is. De még ha saját magunknak kell elkészítenünk is, már a meleg tea gondolata is jót tesz.

Az élelem maga az energiaforrásunk, amelyek persze tartalmaznak vitaminokat és olyan vegyületeket, amely a test működéséhez nélkülözhetetlen, ugyanakkor még akár a hangulatra is hatással van.

Amikor vacogunk a láztól, annyira fázunk, hogy a takaró alatt is csak remegünk, milyen jól esik a meleg tea, ugye? A húsleves azonban nemcsak jól esik, de tényleg gyógyít is. Ez annak köszönhető, hogy a zöldségekkel dúsított leves gyulladáscsökkentőként is alkalmazható. Ám még a fehérvérsejtek is máshogyan működnek, ha ehhez a természetes „gyógyszerhez” folyamodunk. Ez is segíti a fájdalomcsillapítást és a gyógyulást is. Mindez nemcsak levegőbe beszélés, hanem kutatások eredménye.

Akár a bolti leves is lehet ilyen hatással, de a vizsgálatok során találtak olyan terméket, amely gyógymódként nem alkalmas a gyulladáscsökkentésre. Éppen ezért van olyan nagy ereje a frissen, lehetőleg helyi termelőtől vásárolt húsból és zöldségekből készült levesnek, mert a természetes gyógyító hatóanyagokon túl még a beteget segítő, a levest elkészítő személy figyelme és szeretete is benne van. Arról nem is beszélve, hogy a beteg olyan gyenge és elesett lehet, hogy a felépüléshez szüksége van tápanyagokra. Az erőleves ezt képes megadni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)