Jump to content

Apró, mégis jelentős kiadások

2021. 01. 29. 19:00

Ha a felmenőink között nincs milliomos és a saját életünkben is csak álomszintű az, hogy a fizetés ne éppen csak a kiadásainkat fedezze, akkor bizony tudatos pénzbeosztásra van szükség.

Sok mindent megtanulunk szüleinktől, az iskolában, de saját belátásunk és tapasztalatunk alapján is meg tudjuk határozni, hogy mire elég a pénzünk. Ennek ellenére több olyan berögzülésünk, szokásunk lehet érvényben, amelyek viszik a pénzünket és mi mit sem sejtünk arról. Ideje kicsit tudatosabbá válni. Minél több pénzt szeretnénk kifolyatni a pénztárcánkból, annál inkább át kell gondolnunk pénzügyi tudatosságunkat.

 

Kávézás

Sokunk indítja a napját kávéval és akár a nap folyamán, a munkahelyén is elfogyaszt egy feketét. Aki nem az utolsó pillanatban ébred, az valószínűleg megengedi magának azt a kényelmet, hogy otthon fogyassza el párja, családja társaságában az első kávéját. Azonban nagyon sokan annyira kimérik a reggeli készülődésre az időt, hogy a nap egyik legfontosabb étkezésére és kávézásra nincs lehetősége. Az útjukba eső kávézó vagy kávéautomata az, ami biztos pont az életükben. Természetesen ez plusz költségekkel jár. Aki nem otthon fogyasztja el a kávéját, nem jelenti azt, hogy otthon nincs kávéfőzője. Csupán az idővel nem gazdálkodik jól, és ennek levét a pénztárcája issza meg.

Élelem

Az étkezéssel hasonló a helyzet, mint a kávézással. Aki mindig rendeli az ételeit a munkahelyére, bizonyára nagyobb kiadásokkal számol havonta, mint aki magának készíti el otthon és azt fogyasztja. Amit magunk készítünk el, azt felruházzuk a saját ízlésünkkel, a saját igényünkkel, így kisebb annak az esélye, hogy az a szemétben landoljon. Ezen nagyon sokat tudunk spórolni és az sem mellékes, hogy sokkal jobban ellenőrizhető, hogy milyen alapanyagokat használunk, és ételeink készítésekor azok értékes táplálékká állnak össze.

 

Telefon

Szuper dolog, hogy az ember zsebében ott a telefon, de ha már okos készülékről van szó, akkor ha a pénz megfogása a cél, törekedjünk az ingyenes megoldások kiaknázására. Miért fizetnél a telefonálásért pénzt, ha rendelkezel internettel és a csevegő funkciókon keresztül kezdeményezhetsz hívásokat?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)