Jump to content

Tésztahelyettesítő köretek

2020. 07. 14. 19:00

Diétáink során mellőzzük a cukrok fogyasztását, minimalizáljuk a szénhidrátokat, de akkor fel van adva a lecke, hogy mitől lakhatunk jó, ami még egészséges is.

Fő ételeinkhez sok esetben a burgonya többféle formáját, a tésztákat és a rizst használjuk, és ezen nehezen látunk túl. Mégis át kell gondolni, hogy milyen köreteket fogyasztunk akkor, ha komolyan vesszük a szénhidrátcsökkentést.

Ha nem rizs, nem tészta és nem is krumpli, akkor mégis micsodát tudunk ételeink mellé tálalni?

Amúgy is meleg napokat élünk, és könnyű, hűsítő ételekre vágyunk. A hagyományos magyar fogások javához nehezebb köretet szoktunk készíteni, azaz tésztát vagy burgonyát, de diéta idején sem feltétlenül kell lemondanunk a finomságokról, csak máshogy kell gondolkodni.

A fogyókúra vagy a diéta idején odafigyelünk arra, hogy mit fogyasztunk. Előtérbe kerülnek a gyümölcsök és a zöldségek. A zöldségekből kiváló köretek készíthetők, amiből bátran fogyaszthatunk, nem kell szégyenkeznünk és bűntudatot éreznünk, ha azokból eszünk.

Kiváló tésztahelyettesítő lehet a cukkíni. Nem árt, ha van spirálvágó készülék, amelynek van drágább és olcsóbb változata is. A megtisztított zöldségből pillanatok alatt vékony spirál készíthető. A cukkínit is ezzel a szerkezettel lehet tésztaformára szelni, így köretként fogyasztható. Egy kis párolás után ízlés szerinti fűszerezéssel máris fogyasztható köretként a cukkíni is.

Cékla, mint köret? Igen, miért ne?! Méltatlanul keveset fogyasztunk a nagyon egészséges céklából, pedig ebből a zöldségből is kiváló tésztamentesítő köret készíthető. A nyers céklát is párolni szükséges, majd a saját ízlésnek megfelelő fűszerezés után tészta helyett kiváló.

Éttermi fogások dísze is lehet a csíra, de a köretben is megtalálható. Miért ne lehetne maga a csíra a köret? Néhány perces párolást igényel csak, majd jöhet rá a hideg víz, hogy ropogós maradjon a csíra, és már kész is van a köret.

Aki a répát nem veti meg, az készíthet répaleves és répatorta mellett köretet is. A spirálvágó vagy a répa lereszelése is megfelelő módszer arra, hogy felaprózzuk a zöldséget, majd akár nyersen, akár néhány perces párolás után is tálalható.

A káposzta nemcsak tésztával jó, hanem önmagában, köretként is megállja a helyét. A káposztát vékony csíkokra szükséges szelni, így lesz meg az az érzésünk, mintha tésztát fogyasztanánk. A felszelt káposztacsíkokat két percig főzzük, leszűrve pedig kész is a köretünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)