Virágjából ízletes szörpöt, italt készíthetünk, amely kellemes ízt és felfrissülést biztosíthat a tavaszi napsütéses időszakban. Virága azonban nemcsak italok alapanyaga lehet, hanem más alternatívákban is szerepeltetheted. Nemcsak meginni, de megenni is lehet a bodza virágából készült finomságot. Gondoltál már arra, hogy a bodzavirágot kisütöd?
Valószínűleg ezt kevesen teszik meg, pedig ínyencséget készíthetünk belőle. El is mondjuk, hogyan.
Amire szükséged lesz, az legalább 10 darab bodzavirág, 2 darab tojás, 1,5 dl tejszín, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só, egy teáskanál porcukor, egy csomag vaníliás cukor, liszt és olaj.
Az elkészítésekor a bodzavirágokat folyó vízzel lemossuk, lecsepegtetjük. A két tojást kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval, tejszínnel és annyi liszttel, hogy olyan állagú tésztát kapjunk, mint a palacsintáé. Miután ezzel készen vagyunk már csak annyi a dolgunk, hogy a bodza virágzatát egyenként a palacsintatésztába mártogatjuk, majd a felhevített olajban kisütjük mindkét oldalát. Fahéjas porcukorral megszórva melegen tálalhatjuk az ízletes különlegességet.
Készíthetnél ecetet is bodzából. Természetesen ehhez is a bodza virága szükséges, abból is 12 tenyérnyi, amelyet szedés után alaposan mossunk meg. Ehhez a mennyiségű virágzathoz egy liter borecet és nagy dunsztosüveg kell. A megmosott bodzavirágokat tegyük bele az üvegbe, majd öntsük rá az ecetet. Csavarjuk rá a kupakját és akár három hétre is hűvös, sötét helyre tesszük. Ezután egy ecetes flakonba le lehet szűrni a bodzaecetet, és salátákhoz bátran lehet adagolni.
Készíthetnél akár bodzazselét is. 12 bodzavirágot készíts elő, mosd meg, majd a virágokat tépd le, vagy vágd le. Tedd bele egy tálba, amelyhez adj hozzá egy liter natúr almalét, valamint ízlés szerinti lime-mal. A tálat fedd le és egy egész napra pihentesd a hűtőben. Az idő letelte után szűrd le a bodza levét, a virágokat is nyomkodd átt az apró lyukú szűrőn. Adj hozzá a lecsepegett léhez 3:1 arányban befőzőcukrot. Nagy tűzön forralva folyamatos keveréssel 3-4 percig főzd, majd 2,5 deciliteres üvegekbe merd át, csavard rá a kupakokat és állítsd a fejükre az üvegeket. Hagyd így néhány percig, fordítsd vissza és hagyd kihűlni. A bodzazselé desszertek íncsiklandó díszítése lehet, de akár az egyszerű vajaskenyeret is megbolondíthatod vele.
További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!