Jump to content

Mit kívánsz?

2020. 05. 15. 19:00

Az étkezés napi tevékenységünk. Eszünk, mert energia és tápanyag szükséges a testnek, de eszünk különleges alkalmakkor, unalom vagy idegesség esetén is.

Az étkezés hozzátartozik tehát mindennapjainkhoz, és természetesen az sem mindegy, hogy mit fogyasztunk. Ha megéhezünk valamire, de nem tudjuk konkrétan, mit is ennénk, arról azért van fogalmunk, hogy sós vagy édes ízekre vágyunk-e inkább.

Még az igazán édesszájúak esetében is megtörténhet az, hogy az édes ízek helyett inkább sósra vágynak.

Hányszor tört már ránk úgy az az érzés, hogy ennénk valamit, de az inkább vagy édes, vagy sós legyen. Feszült helyzetben, idegeskedés során többen jutalmazzák magukat édességgel, mások ilyenkor sósat fogyasztanak, de azon nem sokat gondolkodunk, hogy vajon miért vágyunk egyes ízekre.

Ezt a sóvárgó érzést nehéz leküzdeni, és sok esetben el is csábulunk. Olyat eszünk, amit kívánunk. Legtöbben egy (vagy több) csokiban látjuk az érzés csillapítását. A szigorú diétát tartók meghatározott alapanyagokból vesznek magukhoz, ebbe a csoki nem tartozik bele. A csokoládé iránti sóvárgás oka éppen a tiltásban rejlik. Tilos, de a vágy az él az emberben. Igyekszünk megállni, de ha elgyengülünk, akkor bizony beteljesedik a csoki iránti vágy.

Az édesség utáni sóvárgás nemcsak a csokoládéban testesülhet meg. Eleve az édes ízeket keressük. Az, hogy milyen ízekre vágyunk, akár még az egészségügyi állapotunkra is utalhat. Az édesség iránti vágyódás mellett jelentkező sűrűsödő vizelési inger akár a cukorbetegséget jelző állapot lehet. Természetesen nem feltétlenül szükséges a legrosszabbra gondolni. A női ciklus is hatással lehet az édesség utáni sóvárgásra, amelyet a hormonok ingadozása okoz.

Az általában édesszájúak is megkívánhatják a sós ízt. Lehet, hogy az áll mögötte, hogy a szervezetünk vizet kíván. A só ugyanis segít a folyadék hatékony tárolásában. A sós ízű ételek megkívánása akkor is jelentkezhet, ha sok folyadékot fogyasztottunk, így a sós étellel akarjuk ellensúlyozni azt. A sós íz utáni sóvárgásba a hús kívánása is beletartozik. Amikor kimondhatatlanul vágyunk a húsételekre, akkor lehet, hogy a testünk vashiányban szenved, vagy így jelzi, hogy B-vitaminra lenne szüksége.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)