Jump to content

Csináld másképp!

2019. 10. 17. 19:00

A modern technikának és az orvostudománynak köszönhetően egyre tovább élünk, de még így sem használjuk ki megfelelően azt, ami bennünk van. Mérgezzük önmagunkat, a természetet, ezzel is csökkentve élettartamunkat.

Más kultúrákban máshogy élnek. Irigylésre méltó felfogás a dánoké, a svédeké, és sokaknak tetszik a keleti kultúra több pontja is. Ilyen lehet például a gasztronómiájuk. Nem véletlenül létezik annyi kínai étterem. Tetszhet a nyelvük, az írásuk, a gondolkodásmódjuk.

Ez utóbbihoz tartozik az ikigai, amely napindító motivációnak is felfogható. Sokan mondjuk és érezzük is azt, hogy mókuskerék az életünk. Vannak időszakok, amikor bizony a túlélésre játszunk. Várjuk, hogy péntek legyen, várjuk a munka végét. A túlélés is az életről szó, de egy másfajta minőségűről, mint amelyről általában az emberek álmodoznak.

Az ikigai arra tanít, hogy ne csak túléld a napjaidat, hanem éld meg. Minden nap találni szükséges valamit, ami elindít a napjaidon. Kell egy cél, egy motiváció, amely hajt belülről.

Aztán nem ért, ha a természettel össze tudsz kapcsolódni. Ez annyit tesz, hogy igyekezz minden nap a természetben lenni. Nem kell csak napi fél órányi séta az erdőben, vagy a kertben tevékenykedni, kiülni a fa alá, a szervezet reagál rá. Csökken a stresszhormon szintje, erősödik az immunrendszer. Minden egyes nap nem biztos, hogy tudunk a kertben tenni-venni, az erdőben sétálni, de akkor még a szobanövények is megoldást jelenthetnek.

A kertészkedés, a növényekkel való foglalkozás alapjában véve jó elfoglaltság, de az ikigai szerint is érdemes minél több konyhakerti növényt otthon megtermelni, amennyiben arra lehetőség van. Más esetben megoldást jelenthet a gyümölcsök és zöldségek piacon történő beszerzése. Ez nemcsak a helyi termesztőket segítjük, de a friss alapanyagokból készült ételek egészségesebbek is. A japánok pontosan ezt csinálják. A frissen fogott halat, a kertből frissen leszedett zöldséget azonnal felhasználják. Az előre feldolgozott, csomagolt, konzervek helyett használjunk fel saját termést, vagy friss, piacról beszerzett alapanyagokat.

Az ikigai nem csak a jelenbe tekint, hanem a jövőbe. Méghozzá az egészséges jövőbe, amely testmozgás nélkül szinte biztosan elképzelhetetlen. Meg kell találni azt a mozgást, amely örömet okoz. Elég naponta 10-15 percet sétára, vagy néhány gyakorlatos testmozgásra szánni, így megmaradhat a lendületünk, az egészségünk, a súlyunkat is kordában tudjuk tartani.

A mai világban már talán azok is online módon kommunikálnak egymással, akik egy fedél alatt élnek. Az ikigai természetesen nem erre motivál. Beszélgess, tölts érdemi időt szeretteiddel, barátaiddal, családoddal. Közös kávézás, teázás, beszélgetés, társasjátékozás mind a délutánok, hétvégék része lehet. A túl sok idő a telefonunk társaságában azt eredményezheti, hogy elmegyünk egymás mellett.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)