Jump to content

Nem minden káros, ami feldolgozott

2018. 01. 16. 19:00

Az újévi fogadalmak javában fogalmazódott meg az, hogy egészségesebb életmódra adják a fejüket, jobban odafigyelve a mozgásra és a természetes, egészséges ételek fogyasztására. Abban a világban, amiben most élünk, ez nem is olyan egyszerű.

Amikor már fejben eldőlt a változtatás iránti igény, az már fél siker, de mit sem ér, ha azt a gyakorlatba nem ültetjük át. A lehető legegészségesebb ételeket és az ételek lehető legjobb helyről való beszerzésével igyekszünk biztosítani az új életszemléletünk alapjait. A legjobb lenne, ha minden élelmiszer a természetes formájában kerülne asztalunkra, csakhogy ez a mai világban már alig lehetséges. Sok élelmiszerhez ugyanis már alapból feldolgozott állapotában jutunk hozzá a boltokban. Mit jelent az, hogy egy élelmiszer feldolgozott? Azt, hogy az kémiai vagy fizikai eljárások által kerül feldolgozásra, így egy egészen más ételt kapunk, mint amilyen valójában lenne. Ilyen értelemben a disznótorból származó ételek is feldolgozottak, hiszen fizikai behatás is éri a kolbászt, valamint annak elkészítéséhez többféle húst is felhasználunk. A feldolgozott étel kifejezést arra a termékre használjuk leginkább, amelyek az adott alapanyagok mellett más adalékanyaggal összekeverve kerülnek a csomagolásukba, majd a boltokba. Ezenkívül az is feldolgozott étel, amelyhez olyan anyagokat kevernek hozzá, hogy az még egészségesebb legyen.

Amihez már egyéb, sok esetben szintetikus adalékanyagokat is hozzákevernek, egyértelmű, hogy nem olyan egészséges, mint a friss étel. Az élelmiszeriparban azonban az a lényeg, hogy minél több termékét értékesíteni tudjon a gyártó. Azért, hogy még inkább kelendővé tegyék portákájukat, gyakran találkozhatunk olyan reklámokkal, amelyben azt hirdetik, hogy több vitamint tartalmaz, így sokkal egészségesebb. Ez általában azt jelenti, hogy valóban több vitamin van benne, mint eredeti állapotában lenne, de azt szintetikus vitaminok hozzáadagolásával érik el. Ez azonban a szervezetünk számára nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesebbek is leszünk. A mesterséges anyagok felszívódásának mértéke sem olyan, mint a természetes anyagoké, lassabban zajlik le.

Amikor élelmiszereinket feldolgozzák, a különböző eljárások során sok vitamin elvész belőlük. Ahhoz, hogy minél egészségesebbnek tüntessenek fel egy terméket a csomagoláson található összetevők felsorolása alapján, az kell, hogy feldúsítsák szintetikus anyagokkal.

Feldolgozott ételeket vásárolni nem bűn, és nem is feltétlenül egészségkárosító. A tej is pasztörizálás folyamatán megy végig, amely ugyancsak a feldolgozás egy módja, így azonban nem jut az emberi szervezetbe baktérium. Amíg a tejből kiölik a baktériumokat, addig a joghurtokba baktériumkultúrákat kevernek azért, hogy az emésztés javára legyenek. Sőt, a fagyasztott zöldségek is a feldolgozott ételek közé tartoznak, pedig azok a tisztításukon és felaprításukon kívül más eljárásban nem részesülnek. Ha úgy nézzük, akkor a megvásárolt gyümölcs, amelyet aztán megpucolunk, felszelünk, az is feldolgozott. Vagyis nem minden feldolgozott élelmiszer fogyasztása káros az egészségünkre, de van, amit kerülni érdemes.

Nehéz a vásárlóknak azt eldönteni, hogy mi egészséges, és mi nem a termékek között, de amelyik csomagolásán a hozzávalók listája túl sok, az gyanús. Ha a csomagoláson feltüntetett hozzávalók értelmezéséhez szótár lenne szükséges, ugyancsak kerülendő termék legyen.

(Forrás: marmalade.hu | naturallifeenergy.com, ibdrelief.com, healthyforgood.heart.org/képek)