Jump to content

Állandóan idézeteket osztasz meg és likeolsz a Facebookon? Van egy rossz hírünk!

2017. 06. 26. 15:05

Egy-egy találó idézet épp választ adhat a bennünk kavargó kételyek sokaságára, sőt akár motiváló hatással is bírhat, de ha átesünk a ló túloldalára, és állandóan az idézetes oldalakat bújjuk az több mindenről is árulkodik. Egy friss kutatás szerint például az alacsony intelligenciáról is.

Régóta foglalkoztatja a tudományos világot az interneten zajló kommunikáció, elvégre a megosztások, kattintások, likeok, google keresések egy teljesen új világképet rajzolnak körbe. A Waterloo Egyetem tanulmánya viszont egészen új oldaláról közelítette meg a témát, ami azt vizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a „mély” idézetek likeolói és azok intelligencia hányadosa között.

Álbölcselet, álintelligencia

Nos, a megszállott idézet megosztogatók, likeolgatók, és megszállottak az egyetem kutatása szerint kisebb intelligenciahányadossal bírnak, mint azon internetező társaik, akik ignorálják, vagy csak nagyon ritkán mutatnak érdeklődést a néhány soros bölcseletek iránt.

A Dr. Gordon Pennycook által vezetett kutatói csapat arra jött rá, hogy azok, akik elhiszik az ál-szellemi, szellemi hangzású idézetek és bölcseletek tartalmát, kevésbé intelligensek, a valóságra való reflektációjuk alacsonyabb és nagyobb valószínűséggel hisznek az összeesküvés-elméletekben, a paranormális jelenségekben és az alternatív gyógymódokban.

A meglepő(?) összefüggéshez a tudósok több száz embert teszteltek. Közel 300 önkéntest kértek fel arra, hogy értékeljék egy 1-5-ig terjedő skálán filozófiai mélységű és az álbölcseleteket. Persze nem tudták, hogy melyik-melyik kategóriába tartozik. A résztvevők általánosságban rájöttek, hogy melyik rendelkezik valós mondanivalóval és melyik csak egy jólhangzó klisé, de voltak, akiket simán csőbe húztak. A mondatok értékelésén túl az érintettek személyes érdeklődését, a magukról és a világról alkotott képét is alaposan szemügyre vették a szakemberek.

Az idézetgenerátor hitelessége és a lelkes követő intelligenciája

A tanulmány szerint azok, akik jobban azonosulni tudtak az álbölcseletekkel, és magasabb pontszámot adtak nekik, a valós mondanivalójú idézetekkel szemben, azok „kevésbé reflektálnak a valóságra, alacsonyabb kognitív képességgel rendelkeznek (pl. kommunikációs készség, folyékony beszéd, számolás), és hajlamosak az összeesküvés-elméleteket komolyan venni”- ismertette az eredményeket a Telegraphnak Dr. Gordon Pennycook. Mindezek mellett „jóval vallásosabbak és a paranormális jelenségekben is hisznek, ahogy az alternatív orvoslásban is.”

A tanulmány egyébként megpróbálkozott definiálni az álbölcseleteket (amelyekre egyszerűen ’bullshit’ quotes’ néven hivatkozik több mint 200 alkalommal az eredeti szövegben). E szerint az álbölcselet kategóriájú idézeteknek nincs tényleges mondanivalója, viszont nagyon jól hangzanak. Dr. Gordon Pennycook a kutatáshoz használt álbölcseleteket idézet-generálóval készítette, amely valóban jól hangzókat dobott össze a semmiből.

Például ez is egy random szavakból összekevert álbölcselet: "Hidden meaning transforms unparalleled abstract beauty." Jól hangzik nem igaz? Egy látványosan megszerkesztett képre másolva, pedig máris legitimmé és hitelessé válna, és sok likeot gyűjtene. Legalábbis azok tetszését biztosan elnyerné, akik a valós tartalom helyett csak a felszínes dolgokra fogékonyak és a tényleges jelentés-mélységgel nem tudnak azonosulni.

 

(Forrás: marmalade.hu;biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)