Amerikai és izraeli kutatók 224 cukorbeteget vizsgáltak meg két éven keresztül, amely során úgy tapasztalták, a vörösbor kifejezetten jót tesz a ’jó’ koleszterin szintnek. A 2-es típusú diabéteszeseket három csoportra osztották attól függően, hogy mit ittak esténként a vacsorájuk mellé.
Az első csoportba kerültek azok, akik egy pohárka vörösbort gurítottak le, a másodikba a fehérborosok, és a harmadikba azok, akik inkább vízzel csillapították a szomjukat. A kísérleti alanyok másban nem különböztek, mindannyian rendszeresen konzultáltak dietetikus szakemberrel és valamennyien mediterrán étrendet követtek.
Az alanyok eredményeinek összevetéséből kiderült, hogy azoknak, akik bort ittak víz helyett, magasabb volt a jó koleszterin értékük, de a többi vérvizsgálaton is jobban szerepeltek, főleg ha a bor vörös volt és nem fehér. A borivás ezen felül megváltoztatta a szervezetük cukrokat lebontó képességét is.
A Harvard orvosi iskola kutatói azonban arra figyelmeztetik a diabéteszeseket, hogy mielőtt nekiállnak magukat vörösborral kúrálni, mindenképpen gondoskodjanak róla, hogy a cukorbetegségük diétával, vagy gyógyszerekkel, de megfelelő szinten van tartva, illetve konzultáljanak az orvosukkal is.
Arról sajnos nem nyilatkoztak a tudósok, hogy azoknál is hasonlóan pozitív eredménnyel jár-e a rendszeres vörösbor fogyasztás, akik nem cukorbetegek.
(Kép:winestory.ro )