Jump to content

Napi egy pohár bor segíthet a cukorbetegeken

2015. 05. 19. 11:03

Naponta egy pohár vörösbort kellene innunk ahhoz, hogy a szívünk minél tovább egészséges maradjon, állítják szakemberek. Ennyi áldozatot talán csak meg tudunk hozni, nem igaz?

Amerikai és izraeli kutatók 224 cukorbeteget vizsgáltak meg két éven keresztül, amely során úgy tapasztalták, a vörösbor kifejezetten jót tesz a ’jó’ koleszterin szintnek. A 2-es típusú diabéteszeseket három csoportra osztották attól függően, hogy mit ittak esténként a vacsorájuk mellé.

Az első csoportba kerültek azok, akik egy pohárka vörösbort gurítottak le, a másodikba a fehérborosok, és a harmadikba azok, akik inkább vízzel csillapították a szomjukat. A kísérleti alanyok másban nem különböztek, mindannyian rendszeresen konzultáltak dietetikus szakemberrel és valamennyien mediterrán étrendet követtek.

Az alanyok eredményeinek összevetéséből kiderült, hogy azoknak, akik bort ittak víz helyett, magasabb volt a jó koleszterin értékük, de a többi vérvizsgálaton is jobban szerepeltek, főleg ha a bor vörös volt és nem fehér. A borivás ezen felül megváltoztatta a szervezetük cukrokat lebontó képességét is.

A Harvard orvosi iskola kutatói azonban arra figyelmeztetik a diabéteszeseket, hogy mielőtt nekiállnak magukat vörösborral kúrálni, mindenképpen gondoskodjanak róla, hogy a cukorbetegségük diétával, vagy gyógyszerekkel, de megfelelő szinten van tartva, illetve konzultáljanak az orvosukkal is.

Arról sajnos nem nyilatkoztak a tudósok, hogy azoknál is hasonlóan pozitív eredménnyel jár-e a rendszeres vörösbor fogyasztás, akik nem cukorbetegek.

(Kép:winestory.ro )