Kutatók szerint semmi sem indokolja, hogy a testünk energiakészletét napi háromszori bőséges étkezéssel tartsuk szinten, állítja a Mother Jones. Sőt, mi több, sokkal egészségesebbek lennénk, ha időnként kihagynánk egy-egy étkezést, a böjtölés ugyanis jót tesz az egészségünknek.
Abigail Carroll történész szerint például a napi háromszori étkezés csupán egy olyan kultúrális szokás, amit az európai telepesek erőltettek rá a bennszülött indiánokra, akiknek az étkezése egészen odáig teljesen az évszakok váltakozásával alakult párhuzamosan, és ennek része volt az időnkénti koplalás is.
Carroll szerint azért gondoljuk, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, mert a gyümölcslevek és reggelizőpelyhek gyártói ezt sugallják nekünk a reklámokon keresztül.
Ezzel szemben azonban a Bathi egyetem kutató megállapították, hogy semmilyen hatással nincs a napi kalóriabevitelünkre a tény, hogy ettünk e aznap egy kiadós reggelit, vagy koplaltunk helyette. Azok a kísérleti alanyok, akik jól bereggeliztek, több kalóriát égettek ugyan el, mint éhező társaik, ezek azonban nem voltak mások, mint a reggelire megevett kalóriák.
Az Alabamai egyetem kutatói is hasonló eredményre jutottak, miszerint a fogyókúrára egyáltalán nincs hatással, hogy eszünk-e reggelit, vagy sem.
Egy harmadik kutatásból pedig az derült ki, hogy sokkal könnyedébben tudunk fogyni, ha egy nap csupán nyolcórás időintervallumban veszünk magunkhoz táplálékot. Azok a kísérleti egerek ugyanis, akik csak reggel 9 és délután 5 között ehettek, egészségesebbek és karcsúbbak voltak azoknál a társaiknál, akik ugyanazt a kalóriamennyiséget jobban elosztva, időben elnyújtva kapták meg.
A szakemeberek szerint teljesen mindegy, hogy valaki háromszor eszik nagyobb, vagy hatszor kisebb mennyiséget egy nap, viszont az időnkénti koplalás kifejezetten jót tesz az egészségünknek. Ezzel pedig mélységesen egyetértenek az 5:2 diéta hívei is. Az 5:2 diéta szerint hetente két napon le kell szorítani a bevitt kalóriamennyiséget 500-ra, ami nemcsak súlycsökkenést eredményez, de alacsonyabb vérnyomást és hosszabb életet is.
Mindezt alátámasztja a kaliforniai egyetem egy tanulmánya is, mely szerint ha félévente koplalunk kettő-négy napot, azzal ’túlélő’ üzemmódba tesszük a szervezetünket, ami így elkezdi felhasználni a test zsír- és cukorkészletét. Ezzel a módszerrel megerősíthetjük az immunrendszert, megújíthatjuk a szervezetünket, védelmet kaphatunk a böjtölés által a betegségek és a fertőzések ellen.
(Kép: freefoto.com)