Jump to content

Tejmentes diéták és következményeik

2014. 10. 21. 13:43

Úgy tűnik, nem csak egyre többen szenvednek laktózérzékenységtől, a tejtermékek a legújabb fogyókúrák és diéták tiltólistájára is rákerült. De vajon kivitelezhető egy teljességgel tejmentes életmód és ha igen, milyen következményekkel jár?

Sokunk étrendjét intenzíven végigkísérik a tejtermékek ébredéstől lefekvésig, a reggeli tejeskávétól a tejszínes krémlevesen át az esti caprese-ig, vagy sajt tálig. Azonban elképzelhető, hogy a tejtermékeknek végleg ütött az órája, ahogy egyre több probléma, például ekcéma, asztma, gyomorégés vagy hasmenés esetében is rájuk mutogatnak ujjal. Tényleg a tej lenne a fő bűnös a nyavajáinkban?

Megan Fox állítása szerint a tejmentes életmódjának köszönheti ragyogó, karcsú alakját, a szintén nem túl testes Viktoria Beckhem pedig azt vallja, bőrproblémái is tökéletesen megszűntek, amióta áttért a vegán életmódra, azaz nem fogyaszt semmit, ami állati eredetű. A mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő paleó diéta is kizárja a tejtermékek fogyasztását, követői állítják, hogy sokkal energikusabbnak érzik magukat tőle.

Egy brit szakember, aki maga is személyesen érintett a témában, azok után kezdte el a tejtermékek hatásait kutatni, hogy ötödik alkalommal újult ki nála a mellrák. Jane Plant professzor ez idő tájt kezdte el tanulmányozni a kínai dietetikai kultúrát. Kínában ugyanis sokkal kevesebb tejterméket fogyasztanak az emberek, mint a nyugati országokban, és a mellrák arány is messze alacsonyabb. Dr Plant az elmúlt 18 évében teljességgel mellőzte a tejet az étrendjéből, azóta nem is alakult ki nála a betegség.

Hogy valóban a tejtermékek-e a bűnösök korunk számtalan népbetegségében, arról még vitatkoznak a tudósok. Ám szerencsére, ha úgy döntünk, kipróbálnánk a tejmentes diétát, rengeteg lehetőségünk van a helyettesítésére. Ma már a legtöbb nagy élelmiszerboltban kapható mandula-, vagy szójatej, a sütéshez használt vajat lecserélhetjük kókusz olajra is. A szervezetnek oly fontos kálciumot pedig nem csupán tejjel, joghurttal, vagy sajttal pótolhatjuk, de például a zabpehelynek, brokkolinak, szardíniának, tofunak, teljes kiőrlésű kenyérnek és tengeri halaknak is magas a kálcium tartalma.

A tejmentes étrend követői közül sokan állítják, az energiaszintjük megnőtt, számos allergiájuk megszűnt, a régóta makacsul kitartó súlyfeleslegük pedig leolvadt, amióta egyáltalán nem fogyasztanak tejet. 

(Kép: aww.com.au)