Jump to content

Nyolc érv, ami a mindennapi szex mellett szól

2020. 05. 20. 15:05

Ágyba bújni életünk párjával fantasztikus érzés, és egy kiadós szerelmeskedésnél nincs is jobb esti program. No, de a szimpla élvezethajhászaton túl a szex maga a szervezet Szent Grálja, ami annyi pozitív folyamatot indít be szempillantások alatt, amire még egy hét kőkemény edzés sem képes. Lepedőakrobaták, figyelem!

A kapcsolat leintimebb és lecsodálatosabb pillanatai közé tartozik a szerelmes összeolvadás, és az azt követő nyugalom, ami az egész napos bosszúságot és stresszt azonnal elfeledteti. A szex gyakorlatilag a legegészségesebb dolog, ami a testünkkel történhet. A Daily Mail pedig utánajárt, hogy miért.

Önbizalom

A rendszeres szerelmeskedés növeli az önbizalmat, és hozzájárul a mentális állapot stabilizálásához, azaz szellemi-lelki egyensúlyunk fenntartásához. Nem véletlenül tartják a legjobb stresszlevezetőnek.

Stresszűző

Az idegrendszerre való jótékony hatásért az oxitocin hormon felelős, ami természetes antidepresszánsként és kedélyjavítóként funkcionál a szervezetben. Szex közben, pedig triplájára kapcsol a már említett hormon termelődése.

Kiváló altató

Szintén az oxitocin és az úgynevezett prolaktin hormon számlájára írható az is, hogy szeretkezés után az alvás is pihentetőbbé válik, és az elalvás sem okoz gondot. A két hormon együttes hatására a szervezet ellazul, és az elalvást is segítik.

Sok szex = jó memória

A kanadai McGill Egyetem kutatása arra világított rá, hogy azok a nők, akik gyakran szexelnek, könnyebben jegyeznek meg idegenszavakat. A kutatás arra engedett következtetni, hogy a szerelmeskedés hatással van a tanulásért felelő agyi neuronokra.

A szív egészségéért

A szerelmeskedés szívre gyakorolt hatásának a massachusettsi New England Kutatóintézet járt utána. A kutatók megfigyelései szerint, azok az ötven év feletti férfiak, akik hetente legalább kétszer ágyba bújnak párjukkal, 45 százalékkal csökken a szívbetegség kialakulásának esélye. Az már mintegy mellékesként jegyezték, hogy az aktus során a szív gyorsabban dobog, a végkifejlettnél pedig a leggyorsabban.

Természetes fájdalomcsillapító

Mindközül talán ez a legkevésbé meglepő dolog, elvégre egy szerettünk megérintése, jelenléte már nagyban csökkenti a fájdalomérzetet, nem hogy még a legintimebb dolog, amit egy pár átélhet.

A Münster Egyetem kutatói a szex fájdalomcsillapító képességét migrénben szenvedő alanyokon tesztelték. Azt figyelték meg, hogy a migrénes fejfájással küszködők a szexuális aktivitás után 60 százalékos csökkenést jegyeztek fel a fájdalomszintben, míg a clusterfejfájásban szenvedők esetében ez a szám 37 százalék volt. Miért? Mert a szerelmeskedés közben felszabaduló hormonok enyhítik a fájdalmat. Úgyhogy, többé nem lehet kifogás a fejfájás!

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)