Jump to content

Miért nem jön a baba?

2018. 03. 20. 14:30

Egy friss tanulmány szerint a férfiak spermiumszáma pontos képet adhat szervezetük általános egészségi állapotáról. Az alacsony érték pedig egy sor betegséggel is kapcsolatba hozható.

Több mint ötezer, termékenységi gonddal küzdő olaszországi pár férfi tagjainak bevonásával készült az a tanulmány, amely rávilágított arra, hogy az alacsony spermiumszám egy sor egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. Az eredményeket az amerikai Endokrin Társaság Chicagóban megrendezett éves találkozóján ismertetették.

A nemzőképtelenség egy sor egészségügyi problémát okozhat

A tanulmány egyértelműen kimutatja, hogy a spermiumok alacsony koncentrációja már önmagában különböző anyagcsere-változásokkal, a szív- és érrendszeri betegségek kockázataival, valamint alacsony csonttömeggel áll összefüggésben – mondta el a kutatást vezető Alberto Ferlin, az olaszországi Bresciai Egyetem munkatársa. Ferlin szerint a nemzőképtelen férfiak hajlamosak lehetnek olyan jelentős egészségi problémákra vagy kockázati tényezőkre, amelyek ronthatják életminőségüket, vagy megrövidíthetik életüket, éppen ezért a termékenységi szűrések egyedülálló lehetőséget adnak számukra egészségi állapotuk felmérésére és a betegségek megelőzésére. Az alacsony spermiumszámot az ejakulációnként kevesebb mint 39 millió ivarsejt kilövellésével definiálták a kutatók vizsgálatuk során.

Az életmódváltásban rejtőzhet a megoldás 

A kutatók az alanyok csaknem felénél mutattak ki alacsony spermiumszámot, és ezek a férfiak 1,2-szer nagyobb valószínűséggel küzdöttek magasabb testzsírszázalékkal, vérnyomással, „rossz” koleszterin- és trigliceridszinttel, valamint alacsonyabb „jó” koleszterinszinttel, mint normális spermiumszámú társaik. Esetükben a cukorbetegség, a szívbetegség és az agyvérzés kialakulásának kockázta, valamint a 2-es típusú cukorbetegséghez vezető inzulinrezisztenciára utaló egyik érték is magasabb volt. Az eredmények szerint az alacsony spermiumszámú férfiak esetében tizenkétszeres volt a kockázata az alacsony tesztoszteronszintnek is. Az alacsony tesztoszteronszintű férfiak felénél pedig csontritkulást vagy a csontritkulás előjelének számító alacsony csonttömeget mutattak ki a szakemberek.

Fontos a rendszeres állapotfelmérés

Ferlin ugyanakkor elismerte, tanulmányuk nem bizonyítja, hogy az alacsony spermiumszám anyagcserezavart okoz, de mindenképpen jobb képet ad a szervezet általános egészségi állapotáról, mint az örökítőanyag, a sperma minőségének vizsgálata. A szakember szerint a termékenységi gondokkal küzdő párok férfi tagjainál pontos diagnózis felállítására lenne szükség, és az eredmények függvényében szakértői és orvosi felügyeletre a betegségek és a halálozás esetleges fokozott kockázata miatt.

(Forrás: marmalade.co.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)