Jump to content

A test is reagál a szakításra, nem is akárhogy

2017. 09. 14. 15:45

Miután egy kapcsolat véget ér, ezernyi érzelem tör felszínre. Ki sírásba, ki magányba, ki pedig eszeveszett bulizásba kezd öngyógyítás gyanánt. Ám nem csak a lélek sínyli meg a véget, hanem a test is. A szervezet működése is megváltozik utána egy kis időre, lássuk hogyan.

Egy szakítás nem csak a lelket viseli meg. Testileg-lelkileg regenerálódni kell a különválást követően, mert bármennyire hihetetlen, a szervezet működése is megváltozik, hogyha párunk már csak az ex kategóriát súrolja. S hogy miként manifesztálódik a szakítás a szervezetben?

Szakítás a lelken túl

Nem sokkal az után, hogy kimondtátok a végleges búcsúszót egyszerűen lelassul a szervezet. A pulzus lecsökken, az agyműködés és a logikus döntésekért felelős központot mintha lekapcsolták volna, mindez azért mert, mintegy szociális sokkra, bántó elutasításra, úgy reagál a szervezet.

A kezdeti lelassulást követően érzelmi stresszbe kerül a szervezet és az agy. A tartós idegeskedés megemeli a szervezetben a stresszhormon azaz a kortizol szintjét, aminek hosszú távú jelenléte szorongást, alvásproblémákat, evészavarokat vált ki, és a mindennapi működéshez szükséges képességeket gátolja. A szimpatikus idegrendszer állandó stimulálása a gyulladások kialakulásának is kedvez, valamint gyengíti az immunrendszer védekezőképességét.

A fenti tünetek mellett nem véletlenül honosodott meg a köznyelvi kifejezésben a megszakad a szív frázis. A szív a szakítást és a túlzott stresszelést követően átmenetileg tényleg károsodik, megnagyobbodik és hevesebb pulzust, vérnyomásemelkedést produkál, ami a kortizol túlzott jelenlétének a számlájára írható.

A lelki fájdalom, és a szív megszakadása fizikai síkon is megjelenik, tényleges fájdalom képében. A veszteség, a szeretett személy elvesztése az agy azon régióját aktiválja, amely a fájdalom érzékeléséhez köthető. Majd miután egy átvonul az állapot, hónapokkal később a testi tünetek hajhullássá, alvászavarrá csitulnak.

A fizikai tünetek mellett a személyiségben is változások állnak be átmenetileg. Az extrovertált típus még impulzívabbá válik, az önkontrolt és kritikus szemléletet maximálisan mellőzve éli a mindennapokat. Az introvertáltak ezzel ellentétben még jobban bezárkóznak és a lehető legminimálisabbra csökkentik a kommunikációt a külvilággal. Pánikra azonban semmi ok, el fog múlni az állapot, amint a hormonszint normalizálódik. Addig is a meditáció, a jóga és a futás jót tesz, hogy legalább pár órára kitisztuljon az agyad.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)