Jump to content

Női munka-e a háztartás?

2014. 05. 19. 11:06

Ha azt szeretné, hogy a felesége elégedett és boldog legyen ön mellett, akkor a szakemberek azt javasolják, hogy vegye ki igazságosan a részét a házimunkából is!

Talán kekeckedésnek tűnik a másik szemében, ha arra kérjük, vigye le a szemetet, tegye a zokniját a szennyesbe, vagy mosogasson el. Pedig egyáltalán nem mindegy, ki milyen mértékben vesz részt a lakás körüli teendők elvégzésében.

A legújabb kutatások szerint nagyon számít, hogy a párok milyen arányban osztják meg a házimunkát. A Szexuális szerepek című tanulmány során a kutatók 220 frissen házasodott párt vizsgáltak meg.

A részvevőknek online kellett kitölteniük egy kérdőívet, amely két dolgot tesztelt:

-egyes háztartással kapcsolatos feladatokat mennyiben tekintenek a párok tagjai ’férfi’ illetve ’női’ munkának,

-valójában hogyan osztják meg ezeket a munkákat. A felmérés hitelessége érdekében arra kérték a résztvevőket, hogy házastársukat ne avassák be a kérdésekre adott válaszaikba.

Az eredmények kiértékelése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a feladatok egyenlőtlen elosztása negatív hatással van a feleségek párkapcsolati elégedettségére, főleg akkor, ha a nők alapvetően is jobban hittek az egyenlőségben. Mindez azonban nem volt igaz a férjeket illetően, őket egy cseppet sem aggasztotta, ha a feleségük messze többet tüsténkedett a ház körül.

-Érdekes volt megfigyelni a kutatás során, hogy mi történik egy hagyományosabb házasságban élő nővel, ha ő mégis egyenlően szeretné elosztani a háztartással kapcsolatos feladatokat. Azok voltak a legboldogabb párok, akik hasonlóképpen gondolkoztak ez ügyben, és ennek megfelelően is cselekedtek. A férfiaknál a házimunkák elosztása nem volt ilyen mértékű összefüggésben az elégedettségi szintjükkel. Vagy nem érezték a helyzetben rejlő ellentmondást, vagy meggyőződésük volt, hogy a háztartás vezetése kizárólag a nő feladata. –összegezte a kutatás eredményeit Ogolsky, majd hozzátette:

-Mivel ezeknek nagyon nagy szerepe van a későbbi boldogságunk szempontjából, érdemes még jó előre átbeszélni, ki hogyan gondolkodik a háztartásról. A friss házasoknak alaposan át kell gondolnia, hogyan óhajtják ezeket a feladatokat közösen ellátni, főleg akkor, ha a házas felek az egyenlőségben hisznek. A gyerekek érkezésével ezek a problémák pedig még jobban elmélyülnek.

(Huffington Post, kép: thatsinteresting.scienceblog.com)