Jump to content

Mennyire változik a libidónk az évek során?

2014. 03. 31. 13:50

Gloria Steinem amerikai feminista, aki a hatvanas években a nők egyenjogúságáért küzdött, nemrégiben, a nyolcvanadik születésnapja alkalmából úgy nyilatkozott, hogy csökkenő libidóját hatalmas előnynek tartja.

A The Guardian arra kereste a választ, vajon tényleg megváltozik-e a nők libidója az évek során? Felhívásukra őszinte levelek százai érkeztek nőktől a világ minden tájáról. Cikkünkben most ezek közül válogattunk.

A hetvenesek válaszai:

-"Nagyon felszabadító, hogy nem kell szexuális partnereket keresgélnem. A szex egy másik emberrel nagyon komplikált és kemény munka tud lenni. A vibrátorommal azonban sokkal kielégítőbb és kényelmesebb, így mindig feldob! A szex egyáltalán nem bonyolult, ha nem kell bevonni hozzá másokat –és így sokkal kevésbé kockázatos is."

-„Az idősebb nők láthatatlanná válnak a társadalom számára. Sokkal jobban érzem magamat a nálam jó 10 évvel fiatalabb partnerekkel. Ezért baj, hogy a hatvanas férfiak a negyvenes csajokra buknak: a hetvenes nőknek esélyük sincs!”

-„Semmit nem változott a libidóm, de sokkal nehezebb lett megbízható, jól teljesítő partnert találni! Igazán kár azokért az előítéletekért, amik rossz szemmel nézik, ha érettebb nők fiatalabb pasikkal kavarnak. Úgy tűnik, fordítva ez egyáltalán nem probléma!”

A hatvanasok így nyilatkoztak:

-„Úgy érzem, egész életemben gúzsba voltam kötve a férfiak iránti hatalmas vonzalmam miatt. Most viszont már szabad vagyok. Fantasztikus érzés, hogy már nem a pasik körül forognak a gondolataim. Igazi időpocsékolás volt.”

-„A libidóm hiánya hihetetlenül felszabadítóan hatott rám. Némi megbánással nézek vissza azokra az évekre, amiket a pasikra pazaroltam.”

-„Sokkal alacsonyabb a libidóm, ami óriási megkönnyebbülés! Nincs több vágyakozás, hiú ábrándok kergetése! Szabadnak érzem magam. Jó, hogy nincs a szexre már szükségem most, amikor amúgy is nehezebb lenne partnert találni.”

-„Mindkét petefészkemet eltávolították 51 éves koromban, és utána sokáig semmi szexuális késztetést nem éreztem. Aztán a nőgyógyászom tesztoszteronkrémet írt fel, ami viszont mindezt megváltoztatta. Azóta beleszerettem egy 73 éves férfiba, és vele életem legcsodálatosabb szeretkezéseit élem át. Éljen a szenior-szex!”

-„Dehogy csökkent a libidóm, sőt, a klímax óta az egekben van! A kis szexuális játékszereim a legjobb barátaim.”

Az ötvenes korosztály válaszai:

-„Minnél öregebb vagyok, annál jobban vágyom rá. Most huszonéves fiúkkal randizom, és csodálatosan érzem magam.”

-„A szex szuper, mindegy, hány éves az ember. Annyi a különbség, hogy idősebb nőként már nem vesztegetünk el időt egy nem megfelelő partnerre.”

-„Az idő előrehaladtával sokkal jobban megnőtt a szexuális vágyam, míg a korombeli férfiak mintha érdeklődésüket veszítették volna. Kicsit zavarbaejtő belegondolni, hogy nálam fiatalabb férfiakkal kellene randiznom, de az ötvenes pasik olyan unalmasak!” 


(Kép: nytimes.com)