Jump to content

Nyári diéta, ha amúgy sem kívánsz semmit a hőségben

2024. 07. 10. 19:00

Dög meleg van és nem kívánsz szinte semmit? Pláne nem akarsz a konyhában ácsorogni és sütni-főzni? A legjobb választás ebben a hőségben a sok zöldség és gyümölcs.

A nyári kánikula – főleg a huzamosabban fennálló – megviseli a szervezetet, ezért különösen fontos, hogy olyan ételeket válasszunk, amelyek nemcsak felfrissítenek, hanem laktatóak is, ugyanakkor nem terhelik meg a szervezetet kalóriákkal. Íme néhány ötlet a nyári 0 kalóriás ételekhez.

Laktató és frissítő finomságok a hőségben

Zeller

A zeller szintén magas víztartalmú zöldség, amely szinte nulla kalóriát tartalmaz. Frissítő és ropogós, ideális snack lehet önmagában vagy humusszal, de belekerülhet frissítő smoothie-ba is.

Uborka

Az egyik legjobb választás a nyári hőségben, hiszen szinte teljes egészében vízből áll, így kiválóan hidratál, ráadásul alacsony kalóriatartalmú. Az uborkaszeletek salátában, tzatzikiben vagy akár magukban is fogyaszthatók, mindemellett rosttartalmuknak köszönhetően segítenek a telítettség érzésének fenntartásában.

Sárgarépa

Sok gyermek rémálma, de felnőttként érdemes felismerni az előnyeit ennek a zöldségnek, hiszen a látás egészségének fenntartásában is szerepe lehet, de emellett gyulladáscsökkentő is. Nyersen fogyaszd és ha élvezeti értéket is akarsz adni neki, akkor mártogatóst is készíts mellé.

Brokkoli

Ha a gyerekeknek lecsúszik a sárgarépa, a brokkoli bizony már feladhatja a leckét. Neked viszont azért érdemes fogyasztani. Ha magában, frissen te sem szereted, akkor készíts belőle csőben sült brokkolit soksok sajttal.

Cukkíni

Remek vitaminforrás és rántva, párolva, grillezve, csőben sütve is remek, de készíthetsz belőle krémet, amelyet teljes kiőrlésű kenyérre kenve fogyasztasz, vagy főzeléket is főzhetsz.

Jégsaláta

A jégsaláta levelei nemcsak alacsony kalóriatartalmúak, hanem rendkívül hidratálóak is. Frissítő és ropogós, különösen alkalmas salátákhoz.

Grapefruit

Habár fanyar íze miatt van, aki elutasítja, de a kesernyés és savanykás gyümölcs felpörgeti az anyagcserét. Ám mivel gyümölcsről van szó, tartalmaz gyümölcscukrot, ezért a fogyasztásával óvatosabban kell bánni.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)