Jump to content

Rosszul érzed magad a korpa miatt? Ezt csináld!

2023. 05. 17. 19:00

Tip-top megjelenés és mégsem érzed magad kényelmesen, mert tudod, hogy a ruhádat hamar ellepi a fejbőrödről lehulló korpa? Samponok hada van mögötted, de a probléma mégsem szűnt meg?

Az egyik oka a korpa jelenlétének éppen az lehet, ha nem a megfelelő hajápoló szerekkel próbálsz attól megszabadulni. A korpa vagy tudományos nevén seborrheás dermatitisz egy olyan bőrbetegség, amely a fejbőrön, arcon vagy más testrészeket érintő foltokban jelentkezhet. Bár a korpa gyógyíthatatlan, néhány módszerrel csökkenthető a tünetek kialakulása és visszatérése. Íme néhány javaslat a korpa megelőzésére és kezelésére:

 

Tartsd tisztán a fejbőrödet

 Rendszeresen moss hajat enyhe samponnal, amely speciálisan kifejezetten a korpa kezelésére készült. Kerüld az erős, irritáló samponokat és a túlzott hajmosást.

Használj kondicionálót

Az enyhe, hidratáló kondicionálók használata segít megelőzni a fejbőr kiszáradását, ami hozzájárulhat a korpa kialakulásához.

Kerüld a túlzott hajformázást

A hajszárító, hajvasaló és hajsütővas gyakori használata kiszáríthatja a fejbőrt és súlyosbíthatja a korpa tüneteit. Próbáld meg minimalizálni ezeknek a készülékeknek a használatát.

Kerüld a fejbőr irritáló anyagokat

Kerüld az agresszív hajápolási termékeket, mint például a hajlakk, hajzselé vagy hajhab, amelyek irritálhatják a fejbőrt és fokozhatják a korpa tüneteit.

Stresszűzés

A stressz hozzájárulhat a korpa kialakulásához vagy súlyosbodásához. Kerülj stresszhelyzeteket és keresd meg a számodra megfelelő stresszkezelési módszereket, mint például a meditáció, a jóga vagy a légzésgyakorlatok.

Áldd meg a vakarást!

Bár a korpa viszketést okozhat, fontos, hogy ne vakarózz a fejbőrön, mivel ez sérüléseket és bőrfertőzéseket okozhat. Ha nagyon viszket, próbálj meg enyhíteni a tüneteket gyengéd masszírozással, de kerüld a durva dörzsölést vagy vakarást.

 

Élj egészségesen!

Az egészséges életmód, amely magában foglalja az egészséges étkezést, rendszeres testmozgást és megfelelő pihenést, segíthet megelőzni a korpa kialakulását és javítani a bőr egészségét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)