Jump to content

Természetesen a korpa ellen

2021. 02. 08. 19:00

A hajkoronánk a fejünk éke. Az legalább olyan szembetűnő, mint a szemünk. A hajunk ápoltsága személyes higiéniánkról is árulkodik.

A legnagyobb igyekezetünk ellenére is érezhetjük úgy, hogy nem vagyunk topon. A korpás haj nemcsak nem esztétikus, de kellemetlen is. Első tapasztaláskor a rossz samponválasztásra fogjuk a korpa megjelenését. Amikor a samponváltás sem segít a bajunkon, akkor arra is gyanakodhatunk, hogy lehet a fejbőrünk megfázott és óvják, védik a fejüket, de a korpa nem szűnik. Mások a sűrű hajmosásban látják egyedül a megoldást, de csak erősödhet a probléma. Hoztunk néhány ötletet, hogyan lehet hatékonyan eltüntetni a korpát méghozzá természetes megoldásokkal.

 

Minden háztartásban jelen van az ételízesítő só, amely akár a korpával is felveheti a harcot. Nemcsak a legolcsóbb módszer lehet, de hatékony is. A sót szórjuk a már vizes hajunkra., majd alaposan dörzsöljük át a bőrt. A masszírozás kellemes a fejbőrnek és a sókristályoknak köszönhetően a fejbőrre rakódott korparéteg elválthat a fejbőrtől.

Ecet, almaecet

Minden háztartásban megtalálható a háztartási ecet. Nemcsak ételízesítőként és természetes tisztítószerként alkalmazható az ecet, hanem a korpa elleni küzdelemben is. Hígítva, 20%-os háztartási ecet esetében az arány 1:5-ként szükséges használni. Vízzel kell keverni az ecetet, azzal lemosni a hajat, majd alaposan öblíteni. Almaecet esetében is az 1:5-ös arányt érdemes tartani és később, fokozatosan az 1:1-es arány is kipróbálható.

Szódabikarbóna

Talán már te is sejtetted, hogy ha szóba került az ecet, akkor egy másik univerzális konyhai termék is jelentkezhet. Valóban, a szódabikarbóna is alkalmas lehet arra, hogy rendbe tegye a fejbőrünket és eltüntesse a kellemetlen korpát. Nincs más teendő, mint a szódabikarbóna és víz keverékét felvigyük a hajra, belemasszírozzuk a fejbőrbe, majd leöblítsük. Mindez megtehető a hajmosás előtt és után is.

Gyógynövények

Annyi mindenben segíthetnek a gyógynövények, hogy nem is kérdéses, a korpát is megszüntethetik. Különösképp a babérlevél, a rozmaring és az aranypecsétfű főzete alkalmas erre. Mielőtt belekezdenénk, érdemes kis területen kipróbálni, hogyan reagál a bőrünk a gyógynövényekre, különösen a rozmaringra.

 

Joghurt

Nézzünk be a hűtőbe. Ha van ott joghurt és nem fáj arra a fogunk, akkor még mindig lehet a korpás hajra gyógyír. A joghurtos hajpakolással meg lehet akadályozni a gombák elszaporodását. 20-30 percre kenjünk fel a hajunkra joghurtot, alaposan öblítsük ki és csak ezután mossunk a már szokott módon hajat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)