Jump to content

A gyász árnyalata mást is sugallhat

2020. 06. 09. 19:00

A színek nagy hatással vannak ránk. A hangulatunkat befolyásolják a különböző színek, és nemcsak az otthonunk árnyalatai, hanem a ruházatunké is.

Kultúránként más és más lehet a színek jelentése. Amíg nálunk a fehér a szűziesség színe és az esküvői ruha is hófehér, addig a fekete a gyászé. Más vidéken járva azonban a gyászolók fehérbe öltöznek.

Fekete ruhát azonban nemcsak gyászunkban viselhetünk, hanem alkalmi öltözékként, fontos alkalmakkor is kiváló választás lehet. A ruháink színe nemcsak a viselőjére van hatással, hanem azok benyomását is meghatározzák, akik látnak minket. Első találkozásnál különösen nagy jelentősége van annak, hogy mások hogyan ítélnek meg minket. Pláne akkor, ha az a találkozás számunkra fontos.

Egyes színek lehangolnak, mások pedig a vidámságot, életenergiát sugallják. A fekete az első kategóriába sorolható, erősen kötjük a gyászhoz, az elmúláshoz, ennél fogva sokunk számára a szomorúság, az elmúlás, a komorság színe. Márpedig alkalmi viselet is lehet a fekete.

Kísérletekkel is bizonyították, hogy a fekete kimondottan jó választás lehet. A kísérleti alanyok számára színes ruhákba öltözött emberek fotóit mutatták és meg kellett ítélniük, hogy az illető mennyire szimpatikus, intelligens a képek és a színek alapján. Azokra a fotókra mondták azt a legtöbben, hogy nem túl intellektuálisak és szimpatikusok, akik rikító vagy nagyon élénk színű öltözékben voltak. A rózsaszín, a citromsárga, a lila túl hivalkodó, ennél fogva magamutogató, és nem túl intelligensnek tűnő személyeket véltek az emberekben is. A legvisszafogottabb, ennél fogva a legokosabbnak tűnő személyek a fekete öltözéket viselők voltak.

A fekete szín vonzóvá teszi az embert, de úgy, hogy nem a kihívó mivoltával vonja magára a figyelmet, hanem anélkül vonzza magára a figyelmet, hogy közönségesnek, túl soknak tűnne.

Habár a mi kultúránkban a fekete a gyász színe, így ha hétköznapokban feketét viselünk, akkor azt hiszik a környezetünkben, hogy egy szerettünket elveszítettük. A fekete szín viselése pedig nemcsak okosabbnak mutathat, de energiát és pozitív hozzáállást is sugallhat. Magabiztosságot sugall, szexivé tesz, határozottságot sugároz az, aki fekete ruhába bújik. Természetesen a pozitív megítéléshez az is szükséges, hogy a fekete öltözékhez tartozó kiegészítőkel csak tovább fokozzuk a megjelenésünk pompáját, pozitív megítélését.

 

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)