Jump to content

Újratervezés ruhatervezés terén is

2020. 05. 07. 19:00

A koronavírus-járvány miatti lecsendesült világunkban felfigyeltünk arra, hogy ez a leállás milyen hatással van a környezetünkre. A környezetvédelem alapjában véve a jövőnket jelenti.

A klímaváltozás sorra mutatja áldását, amely félelmetes jövőt vázol fel számunkra. Egyre több területen igyekeznek környezetkímélő módon fenntartani magukat, és ez már egyes iparágak esetében is igaz lehet. Így a divat nagy márkái közül már többen állatbaráttá tették kollekciójukat, amely azt jelenti, hogy ruháik elkészítéséhez semmilyen állati eredetű anyagot nem használnak fel. Emellett a divatban megjelent egy új szemlélet is, méghozzá a zöld divatipar.

Az 1856 óta létező brit ruházati márka, a Bruberry is a fenntarthatóságra törekszik. A Föld napja alapjában véve megmozgatja a világot, és ehhez az alkalomhoz időzítette a Bruberry új, 2020-as őszi kollekciójának bemutatását. Nem véletlenül kapta a ReBurberry Edit elnevezést, ugyanis a kollekció minden darabja újrahasznosított alapanyagból készült. Ezek a termékek már olyan címkéket viselnek magukon, amelyről leolvasható, hogy mekkora mennyiségben tartalmaz újrahasznosított anyagot. Sőt ennél több is megtudható egy ilyen címkéről. Még azt is feltűntették, hogy az, aki az adott terméket elkészítette, mennyire megfizetett dolgozója a gyárnak.

A Burberry célja az, hogy két év múlva még „zöldebb” kollekciójával láthassa el a világot, és mindegyik termékén szerepeltetni szeretnék a címkéket. Hosszabb távon és a közeljövőben megvalósítandó tervük az, hogy teljesen kiiktassák a műanyag használatát és lecsökkentsék a gyártás során keletkező szén-dioxid kibocsátását.

 

A divattervezőket is megérinti a környezettudatosság, így a New York-i divattervező, Christy Rilling is újrahasznosított anyagokkal dolgozik. A koronavírus-járvány idején ugyan kevesebb a megrendelés, ettől függetlenül is törekszik a környezetkímélő módszer használatára. Munkájával nemcsak alkalmazottait tudja kifizetni, de még jótékonykodik is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: https://flic.kr/p/m23YE, https://flic.kr/p/2NZM7 | videó: https://www.youtube.com/watch?v=iR34HpzUiMI)