Jump to content

Lehet kiegészítő stílusdarab, lehet funkcionális, meleg elleni ruha, ez a sál

2018. 11. 05. 19:00

A természet ugyan mutatja az ősz jeleit, de az időjárás inkább a tavaszt érezteti velünk. Ennek ellenére is tudjuk, hogy előbb vagy utóbb tényleg esősebb és hűvösebb időszak köszönt ránk.

A legtöbbünk már teljességgel felkészült az ősz és talán már a tél fogadására is. Nemcsak az otthonunk környékén, de a ruhatárunkban is megtettük az évszakhoz történő alkalmazkodást. Nem is szükséges nagy hideg ahhoz, hogy előkerüljenek a sálak. Joggal gondolhatnánk, hogy ezek a melegítésre szánt ruhadarabok csak a nagy hidegben legyenek használatosak, ám ha a sál nemcsak meleget adó darabunk, hanem a stílusunkat is kifejező és kiegészítő, akkor a melegítésen túl változatossá is tehető az öltözködésünk.

Ahány sál, annyiféle lehet. Igazodhat öltözékünkhöz, kedvünkhöz és ezt a változatos darabot további lehetőségekkel lehet még jobban kiaknázni. A sálak ugyanis azok, amelyeket nagyon sokféleképp a nyakunkba lehet tenni úgy, hogy ne legyen unalmas és mindig ugyanolyan. A legegyszerűbb, ha a sál mindkét szárát úgy lógatjuk a nyakunkba, hogy a nyakunk körül egy hurkot készítünk, így védve is vagyunk némileg, de a sál lazán van rajtunk és nem fojtó a nagy anyag viselése a nyakban. Ugyanezt megtehetjük annyi változtatással, hogy a sál szárai hátrafelé lógnak, így mellkasunk szabad, a nyakunk védett.

Ha a sál inkább csak kiegészítő, mintsem védelmi ruhadarab, akkor lazán hurkoljuk át a sál szárait egymáson. Az egyik szára lógjon elől, a másik csüngjön alá a hátunkon.

Ha a sálunk vastagabb anyagú és szélesebb is, akkor akár a vállunkra is teríthetjük, ha fázunk valahol. Így kevésbé jut a nyak körüli részre, azonban jó védelem a hideg ellen.

A sálat a nyakunk köré köthetjük lazán, hogy ne fojtson, és a sima görcskötés is kellemes esést ad a sál szárainak. Ha ez így unalmas lenne, és nőiesebb megoldásra vágyunk, akkor a görcs helyett egy laza kötésű masni is kiváló lehet. A masnis megoldást főleg kisebb és finom esésű anyagból lehet elkészíteni.

Amikor a hideg olyan méretet ölt, hogy a sál azt a funkciót tölti be, amely eredetileg is a rendeltetése, akkor a vastagabb darabokban érdemes gondolkodni. A sálat tekerjük körbe a nyakunk körül annyiszor, ahányszor csak lehet, csak kicsi maradjon a száraiból. Éppen annyi, hogy még össze lehessen azokat csomózni. Így kapunk stabil és meleg védelmet a nyakunk köré, amelynek viselése még kényelmes is. Ez a nagy hidegben igazán praktikus viselete a sálaknak.

Vannak, akik a nagy hideg ellenére sem szívesen vesznek fel sapkát. Amikor azonban tényleg kellemetlen a hideg szél, a csapadék, akkor a vastagabb sál akár kendőként is szolgálhat, és a fejre helyezve egyben testesítheti meg a sál és a sapka funkciót. Még ha ez nem is a legvágyottabb viselése a sálaknak, olykor a cél szentesíti az eszközt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=0RzB_FSd4wk)